Зима

Зима
Пролет

19 май 2022 г.

Георги Гьоков: Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са социални

"Имаме много хубаво коалиционно споразумение и докато всички го спазват, няма кой да свали управлението." 

 

"Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са социални, да помогнат на хората във времена на инфлация."

Това каза пред БТА в Кюстендил министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той посочи, че приема критиката на опозицията, че по този начин се стимулира инфлацията, но допълни, че не може "хората да се оставят да се спасяват сами".

"Мерките ще станат факт, когато бъдат одобрени от народните представители, ако те ги приемат и като законодателни промени, и като актуализация на бюджета. За мен най-реалистичният вариант е индивидуалните пенсии на всички български пенсионери да бъдат вдигнати с десет процента и след това към изчислената нова пенсия да бъдат добавени механично по 60 лв. за всички, като това да бъде новият размер на пенсията от 1 юли. Това прави увеличение на пенсиите средно около 20 процента", каза министър Гьоков.

Той посочи, че ако се приложи това осъвременяване на пенсиите, минималната пенсия от 370 лв. ще бъде увеличена с 97 лв. и ще стане 467 лв. (ръст с 26,23 процента). Увеличението на пенсиите пък ще струва на бюджета около 1,5 млрд. лв.

Министърът посочи, че вероятно след отпадането на ДДС за хляба това няма да намали стойността му с 20 процента, защото в нея влизат и други компоненти, но е категоричен, че цената на хляба ще падне.

Той посочи още, че в момента "коалицията е желязна и няма кой да я свали отвън".

"Вие виждате, че протестите са инспирирани от политическа сила, колкото и да се твърди, че те са икономически. Имаме много хубаво коалиционно споразумение и докато всички го спазват, няма кой да свали управлението."

Според него хората не отчитат форсмажорни обстоятелства като войната в Украйна и повишаването на стойността на енергоносителите, а оттам идва усещането, че има нестабилност и противоречие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар