Зима

Зима
Пролет

23 юни 2022 г.

Елеонора Митрофанова: Много удобно обяснение за властта

"Това, че Митрофанова е виновна, вероятно е толкова удобно обяснение за тях, защото сега изобщо за всичко е виновна Русия." 

 

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова коментира изказването на българския премиер Кирил Петков, че тя е виновна за вота на недоверие, гласуван вчера в Народното събрание. Митрофанова заяви, че това е много "удобно" обяснение за властта - Русия винаги е виновна за всичко, съобщи РИА Новости.

След като парламентът гласува вот на недоверие на неговото правителство, българският министър-председател Кирил Петков обвини трима политици и руския посланик в страната Елеонора Митрофанова. Сред посочените политици са бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски, Бойко Борисов, който оглавява партията ГЕРБ, чиито депутати внесоха вота на недоверие, и Слави Трифонов, чиято партия "Има такъв народ" (ИТН) преди това напусна правителствената коалиция.

"Това, че Митрофанова е виновна, вероятно е толкова удобно обяснение за тях, защото сега изобщо за всичко е виновна Русия. Но всъщност миналата година имаше огромна правителствена и парламентарна криза, три пъти се провеждаха парламентарни избори, но накрая парламентът се състоя. В парламента има много партии с различна насоченост, но въпреки това в името на България беше съставено коалиционно правителство", каза тя пред телевизия "Русия 24".

"Но когато започнаха трудностите и антируската истерия - а по традиция хората в България имат много добро отношение към Русия - и фактът, че България беше в първите редици на подкрепящите санкциите, мнозина тук бяха най-малкото озадачени. Освен това инфлацията в България днес е 18,5%, а производствената инфлация - 40%. С други думи, това са доста тежки цифри. Българският народ не е богат и всичко това се отразява на хората. 

Има и още един въпрос - този за Северна Македония. България не подкрепя присъединяването на Северна Македония към ЕС поради редица исторически причини. Това са две принципни неща, по повод на които имаше голямо несъгласие в парламента", обясни тя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар