Лято

Лято

26 юни 2022 г.

Когато обичате някого, не започвайте с изискванията

Ако нещо дойде, почувствайте благодарност. Ако нищо не идва, значи не трябва да идва и няма необходимост да идва... 

 

Хората мислят, че могат да се влюбят, само когато срещнат достоен човек - глупост! Никога няма да намериш такъв. 

Хората смятат, че ще могат да заобичат, само когато намерят съвършен мъж или жена - безсмислица! Никога няма да ги намерите, защото съвършена жена или съвършен мъж не съществуват или, ако съществуват, вашата любов изобщо не би ги вълнувала.

Не изисквайте съвършенство, защото така няма да намерите никаква любов, струяща в самите вас. Напротив, ще станете съвсем нелюбящ.

Хората, които изискват съвършенство, са много нелюбящи, невротични хора. Дори и да намерят любим или любима, те изискват съвършенство, любовта бива разрушена заради това изискване.

Когато мъж се влюби в жена, или жена в мъж, веднага идват изискванията. Жената почва да настоява мъжът да стане съвършен, просто защото се е влюбил в нея. Като че ли е извършил някакъв грях. Сега той е длъжен да бъде съвършен, сега той трябва да захвърли всички недостатъци - просто заради тази жена. Сега той не може да бъде просто човек. Или трябва да стане супермен, или - фалшив човек, измамник. И понеже е много трудно да станеш супермен, ставаш измамник. Хората почват да се преструват, да влизат в роли, да разиграват игри.

Запомнете, никога не изисквайте съвършенство. Нямате право да изисквате каквото и да било от когото и да било.

Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, но не искайте нищо - защото той не е длъжен да ви обича! Ако някой ви обича - това е чудо, изпитвайте трепет пред това чудо.

Любовта е функция - естествена като дишането. Когато обичате някого, не започвайте с изискванията. Tака от самото начало затваряте вратата. Не очаквайте нищо. Ако нещо дойде, почувствайте благодарност. Ако нищо не идва, значи не трябва да идва и няма необходимост да идва.


Ошо, Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар