Зима

Зима
Пролет

27 юни 2022 г.

Васил Гарнизов: Ако ПП се явят сами, няма да имат повече гласове от Борисов

"Чакат ни тежки дни. Тази война няма да свърши бързо. Освен политиците, умора ще обхване и обществата на Западна Европа. Ние живеем в разглезено общество, ненаучено на дълги изпитания и кризи."

 

 

"Рисковете от пандемията и войната имат общ знаменател – тежък институционален разпад."

Това мнение изрази пред БНР политологът Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет.

"Генералите ни са се запътили към политически изяви. Това е знак за тежък институционален разпад", отбеляза той.

"Чакат ни тежки дни. Тази война няма да свърши бързо. Освен политиците, умора ще обхване и обществата на Западна Европа. В един момент голямата международна подкрепа ще започне да изморява обществата. Ние живеем в разглезено общество, ненаучено на дълги изпитания и кризи."

"Българският институционален ред се е спихнал, а българската политическа класа е раздирана от противоречия. Политиците ни са ориентирани не към национална консолидация и плътен общ отговор на трудностите, а отговарят в нарастващо съперничество", коментира Гарнизов.

"Създаваме между институциите едно словесно пространство, което е изпълнено с гняв и омраза. Това за мен е знак, че самите институционални  механизми за обсъждане на ситуацията в света, на предизвикателствата и възможните общи решения, са се разкъсали."

Президентът отива в крайност, която го противопоставя на всички – това не е добро за институционалния ред и обществото като цяло. Бъркат прогнозиращите, че ще се сглоби ново мнозинство в този парламент", изтъкна политологът.

По думите му ПП и ДБ са заели крайна морална позиция, която в момента не позволява никакви преговори.

"Оттук нататък, ако те участват в някаква сглобка, високата морална трибуна, на която са се качили, ще се разклати под краката им. Всеки ход към преговаряне с някого в рамките на този парламент ще ги събори от този висок морален и нравствен статус."

"От днес нататък всеки пресмята какво ще загуби, ако влезе в нова коалиция. Борисов би предпочел да развие по-партньорската и евроатлантическа страна на ГЕРБ, той ще държи този тон и в предизборна ситуация", допълни той.

"Ако ПП се явят сами, няма да имат повече гласове от Борисов", прогнозира Васил Гарнизов.

"Възраждане" имат необосновано висока претенция, събират избиратели, които все още харесват Русия или просто контракултурни избиратели, които търсят културата отвъд Урал. Голяма част от контракултурните хора не гласуват, псуват, залели са социалните мрежи, но не гласуват. Разчита на значително увеличаване на гласовете си г-н Копейкин, но това е силно надценено. Няма да е нито първа, нито втора политическа сила", каза още Гарнизов.

Политологът посочи, че протестите в защита на правителството и на Никола Минчев след отстраняването му от председателския пост в парламента са на "градска, млада, енергична, симпатична и в момента леко тъжна класа, която не е много голям дял от българското общество, затова Кирил Петков и Асен Василев не трябва да забравят политическата и организационната част от работата".


Няма коментари:

Публикуване на коментар