Зима

Зима
Пролет

25 юни 2022 г.

Аделина Марини: ЕС не трябва да се разширява преди да реши фундаментални проблеми

"Има огромно нежелание сред лидерите на страните членки да се обсъждат сериозни промени в договорите."

 

 

"Процесът на разширяване е двупосочна улица – нещо, което със Западните Балкани не успяхме да научим добре като урок."

Това каза в интервю за БНР журналистът Аделина Марини от EU Inside.

"Страни от Западните Балкани отказват да се реформират, но и ЕС не беше достатъчно твърд и решителен в адресирането на тези проблеми", посочи тя. По думите ѝ сега има очакване Европейският съюз нещо да направи, а страните от региона "само да го изконсумират".

"ЕС, в който имаме антилиберална Полша, диктатура като Унгария, нестабилности като в България – докато имаме тези вътрешни проблеми, докато имаме ЕК, която е силно политизирана, която се отказва от ролята си да бъде пазител на договорите, да бъде независима от страните членки, всякакво разширяване и говорене за разширяване е вредно. ЕС не трябва да се разширява преди да реши тези фундаментални проблеми", коментира Марини в предаването "Събота 150".

"ЕК на Фон дер Лайен отказва да изпълнява своята изначална функция", смята Марини.

Журналистът акцентира върху реформите, съпътстващи различните вълни на разширяване и опасността при сегашната уредба на гласуване съюзът да се превърне в "дисфункционален", като прогнозира, че перспективите за промени са много слаби.

"Има огромно нежелание сред лидерите на страните членки да се обсъждат сериозни промени в договорите."

Относно дадената "зелена светлина" за Украйна и Молдова Аделина Марини отбеляза:

"Това е всъщност политически сигнал по-скоро. Концепцията "статут на кандидатка" няма правна основа. Това е чисто политически формат, измислен заради Западните Балкани, които имат много сериозни проблеми да изпълнят критериите. Този сигнал, това решение, което лидерите дадоха за Украйна и Молдова по-скоро има чисто символична сила, отколкото някакво практическо и правно значение".


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар