Зима

Зима
Пролет

25 юни 2022 г.

Големите битки за малкия остров

Повече от сигурно е, че предстоят нови и ожесточени битки за острова на Ахил... 

 

Легендите твърдят, че  остров Змейни (Змийски) е зареден с невероятна енергия. 

Тя е дала сила на най-храбрият от героите, участвали в Троянската война – сина на смъртния Пелей и на морската богиня Тетида: Ахил. Тук той е погребан заедно със своя знаменит златен щит. Древните летописци са ни оставили посланието, че който го владее той ще притежава и целия свят. 

Ето защо от векове всевъзможни търсачи на съкровища са си опитвали късмета, търсейки на Змейни златния щит на Ахил. По време на Втората световна война с това са се занимавали немски археолози. А след като Украйна получи острова тя предостави възможност на него да се развихрят и американски изследователи. Но засега никой не е успял да открие щита на Ахил, а така да придобие и пълната власт над Земята.

Остров Змейни е неголям – дълъг е 615 и широк 560 метра. На него няма източници на питейна вода, няма дървета – тук расте само степна трева. На острова има маяк, радиовишка, малък музей, дизелов електрогенератор, неголямо военно градче, площадка за вертолети, пристанище за катери и яхти.

Но макар и малък и не много уютен за хора, свикнали с комфорта на съвременния начин на живот, Змейни има ключово значение. Този, който го притежава е в състояние да контролира добивът на нефт и газ в Черно море и морският трафик на Украйна.

Островът е разположен на 35 км от брега на Одеска област и на 140 км от град Одеса. Той предоставя и много добра позиция за атака срещу руския Крим. Това обяснява защо още през първия ден от започването на руската операция в Украйна до него доплаваха два руски военни кораба. Тяхното командване предложи на намиращите се на острова  82 украински граничари, морски пехотинци и специалисти по провитовъздушна отбрана (ПВО) да се предадат. Първоначално те отказаха, но след бомбен удар, нанесен от руски военен самолет Су-24М и изстрел от корабно оръдие по скалата, украинците вдигнаха  ръце.

Впрочем украинската, западната и родната пропаганда незабавно започнаха да разпространяват дезинформация за смели украински граничари, които са загинали на остров Змейни в неравен бой. Президентът Зеленски веднага присвои на 13 граничари званието „Герой на Украйна“. Но след като руски медии показаха, колко добре се чувстват доскорошните защитници на Змейни в  плен в Севастопол, Украйна бе принудена да признае, че те всъщност се предали без бой. По-късно те бяха разменени за руски цивилни  моряци и военнопленници.

Неголемият руски гарнизон, който се появи на Змейни, създаде проблеми на украинския режим – вече не можеше чужд кораб да мине незабелязано и да достави товари в Украйна. Затова бе осъществена операция за връщане на собствеността върху острова. На 7 май украинският Генерален щаб, следвайки указанията на американски и британски инструктори, даде команда за нападение на Змейни. В продължение на два дни бяха направени няколко отчаяни опита да се осъществи десант на  острова. Резултатите от тези усилия са плачевни: унищожени са 4 украински самолета (три Су-24 и един Су-25), три вертолета Ми-8 с десант на борда и един вертолет Ми-24. Ликвидирани са 29 украински дрона, в това число и 8 от прехвалените  Bayraktar – TB2 (турско производство). В ненужно желязо се превръщат 3 бронирани украински десантно-щурмови катера,  а с тях загиват и екипажите им. Общо  са убити  над 50 елитни украински военнослужещи.

Но меракът на управляващите в Украйна да покажат и колко силна е армията им, като си върнат острова, ни най-малко не намаля. Започна подготовката за ново голямо нападение. В края на май стана известно, че рязко е нараснала активността на западни разузнавателни самолети и дронове в района на острова. Там се появиха американския дрон RQ-4B Global Hawk и британския стратегически разузнавателен самолет  RC-135. Освен тях активно събираха информация самолет за радиотехническо разузнаване ЕР-3Е Aries,  самолет за далечно радиолокационно откриване и управление Е-3 AWACS ОВВС, разузнавателният CL-650 Artemis, самолет за борба с подводници Р-8 Poseidon на САЩ и др. Всички те бяха задействани в непосредствена близост до остров Змейни. Подобна активност руските военни установиха в навечерието на първата мощна атака срещу Змейни в началото на май.

Второто нападение на острова бе осъществено на 20 юни.  Часове преди то да започне руските военни засичат летящ на голяма височина в района на острова американски стратегически разузнавателен дрон Global Hawk RQ-4. Освен това няколко дни преди да започне атаката острова е бил фотографиран от американски спътници  Worldview-3 и Worldview-1 (на 14 и 17 юни). Те са снимали също и района, в който са разположени сондажни платформи на „Черноморнефтгаз“.

Самото нападение на Змейни започва около 5:00 часа на 20 юни. В него са задействани  15 разузнавателни и ударни дрона. От украинска територия по острова са нанесени артилерийски и ракетни удари, за да бъдат унищожени намиращите се на него руски войници и така да се разчисти пространство за  украински десант. Непосредствената координация на операцията осъществяват два безпилотника  Bayraktar-TB2. Противовъздушната защита е осигурявана от украински зенитно-ракетни системи С-300, разположени на бойни позиции в района на Тузла в Керченския пролив и от град Очаков, намиращ се в Николаевска област на Украйна.  По острова са нанесени удари с балистични ракети „Точка-У“ и ракетни системи за залпов огън (РСЗО) „Ураган“. Задействани са били и американски 155-милиметрови гаубици М777, разположени на огневи позиции на запад от Одеса и на остров Кубански.

Руските системи за ПВО, разположени на Змейни успешно отразяват нападението. Зенитните комплекси „Панцир“ и „Тор“ унищожават 13 украински дрона, четири ракети „Точка-У“ и 21 реактивни снаряди, изстреляни от РСЗО „Ураган“. Това принуждава украинските военни да се откажат от намерението си да стоварят десант на Змийския остров.

За да си отмъстят украинските военни атакуват руски граждански цели, разположени на северозапад в Черно море – три газодобивни платформи на компанията „Черноморнефтгаз“. Те са нападнати с противокорабни ракети и бомбардирани от  Bayraktar – TB2. Ранени са трима от работещите на тях, а седем се водят като безследно изчезнали. По-голямата част от персонала на платформите, който общо е бил 109 души, е евакуиран на сушата.

Естествено, незабавно последва руският отговор:  с 14 крилати ракети „Оникс“  са  унищожени хангари с  Bayraktar – TB2, намиращи се на  военното летище „Школный“ край Одеса.  Ликвидирани са и два артилерийски взвода заедно с техните американски гаубици М-777, както  и две пускови установки на зенитна ракетна система С-300 в Одеска област.

Но защо е този огромен мерак за малкото късче земя? Отговор на този въпрос потърси и немската медия  Die Welt в интересна статия, посветена на битката  за Змейни. В нея се отбелязва, че Москва е наясно: който контролира острова получава огромни предимства. Скалата  се намира близо до украинското  черноморско крайбрежие и е висока 41 метра. Но независимо, че размерите на острова са неголеми – те са  равни на 24 футболни стадиона,  който го владее има стратегическо предимство в северо-западния регион на Черно море. Благодарение на Змейни Русия има възможността да освободи южна Украйна и да се съедини с Приднестровието, пише  Die Welt. Който владее Змейни контролира движението на корабите на северо-запад в Черно море и въздушното пространство на южна Украйна.

Die Welt изтъква, че Русия надеждно се е закрепила на острова – на него са разположени морски прехотинци, мощни зенитни системи, средства за радиоелектронна борба.

Непрекъснат и все по-силен натиск върху украинския режим да завземе  остров Змейни му оказват англосаксите (САЩ и  Великобритания). Сега конкретно те са заинтересовани да отмъкнат от Украйна около 20 милиона тона зърно с кораби. Печалбите от продажбата му са фантастични, а на англосаксите им дреме дали украинците ще имат хляб или не към края на годината.

Освен това за тях  е от изключително значение да  контролират трафика от Азия към Европа. Ето защо за англосаксите защитата на Одеса е много по-важна от тази на столицата Киев. Но за да се случи това трябва да се върне в украински ръце Змейни – който владее острова става господар на  устието на река Дунав, на крайбрежието на Одеска област, на въздушното и морско пространство на голяма част от Черно море.

Наличието на руски гарнизон на Змейни неимоверно затруднява доставката в Украйна с кораби на оръжия, боеприпаси, гориво и др., от Румъния, България, Турция. Сега тя се осъществява на малки партиди с железопътен и автомобилен транспорт.

Островът е от значение и за това  дали Русия ще съумее да установи пряк контакт със своят миротворчески корпус, разположен в Приднестровието. И така да  попречи  Молдова да се присъедини  към Румъния.

Затова е повече от сигурно, че предстоят нови и ожесточени битки за острова на Ахил.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар