Зима

Зима
Пролет

13 юни 2022 г.

Слави Василев: Избирателят няма да прости на ИТН провала на коалицията, колкото и да не я харесва

"Правителството на ПП ще падне, защото не може да осъществява нужното водачество, а не защото ИТН е прокси на Кремъл, на Путин или на Пеевски." 

 

"Есента ще имаме нови избори."

С тази прогноза започна анализа си на политическата обстановка в страната политологът Слави Василев.

Той призна, че донякъде симпатизира на действията на "Има такъв народ".

"Но те натрупаха много негативи на свой гръб. Избирателят няма да им прости провала на тази коалиция, колкото и избирателят да не я харесва. Ако съдим по социологията ПП вече не е първа политическа сила, някъде зад ГЕРБ са. Тези 6 месеца на управление на Кирил Петков заличиха 10-годишния спомен от Бойко Борисов и отново той е първа сила. Правителството на ПП ще падне, защото не може да осъществява нужното водачество, а не защото ИТН е прокси на Кремъл, на Путин или на Пеевски."

Политологът подчерта, че в българската политика липсва лидерство.

"Нито една партия не може да пробие, ако няма лидер, а Слави Трифонов се е скрил отзад, стои в тъмен фон. Да си политически лидер означава да бъдеш достъпен. Да можеш да говориш, да имаш ежедневен контакт с хората. Борисов в това беше много добър. Петков не владее достатъчно добре материята и затова няма да успее да задържи правителството."

Според Слави Василев Стефан Янев не е достатъчно активен, за да се позиционира като изявен лидер.

"Янев не е така активен, както е Костадин Костадинов (лидерът на "Възраждане" - б.р.). Стефан Янев изпуска контрола и това ще му се отрази. Той сега трябва да бъде всеки ден в медиите. Хората търсят следващия лидер. Президентът Румен Радев очевидно не иска да се въвлече в тази парламентарна битка. В един момент ще опрем до неговата отговорност да сформира служебен кабинет и той е необходим да стои отстрани на онази политическа буря, която ще определи състава на следващото Народно събрание. Стефан Янев е влязъл в нея, но не виждам да е достатъчно активен и да се бори."

Василев смята, че рейтингът на президента е пострадал заради това, че е "акуширал" появата на ПП.

"Партиите, които останаха в коалицията, ползват удобния претекст, че сега не е време за нови избори. ДБ и БСП не искат да отиват на избори, защото вероятността да пострадат е голяма", коментира още политологът.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар