Зима

Зима
Пролет

8 юни 2022 г.

За най-голямата победа на Путин

Най-голямата му победа е превръщането на Белия дом и Даунинг стрийт в най-големи защитници и проводници на руските интереси

 

 

В днешно време да се говори за Путин е сложно. 

Още по-сложно е ако се оценяват неговите победи. Безспорно той им много такива. Но коя е най-ценната?

По мое мнение най-голямата му победа е превръщането на Белия дом и Даунинг стрийт в най-големи защитници и проводници на руските интереси. За мнозина това мое твърдение ще звучи шокиращо. Но, нека погледнем резултатите.

Вашингтон и Лондон провокираха войната в Чечня. Какъв е резултатът от нея? Резултатът е чеченци, които чакат заповед от Путин да действат по всяко време, на всяко място и при всякакви условия.

Когато Путин изправи Русия на крака, с помощта на Вашингтон и Лондон бе провокирана военна акция на Грузия в Абхазия и Южна Осетия. Какъв е резултатът от нея? Русия разшири териториите си.

Когато Русия беше готова да поеме роля на основен геополитически и военен играч, през 2011 г. бе организирана Сирийската пролет. Какъв е резултат от нея? Русия пое своите функции на основен геополитически и военен фактор в света.

През 2014 г. бе организиран Майдана в Киев. Какъв е резултатът от него? Първо Русия си взе Крим. Днес си взима Донбас. Утре ще си вземе още някоя част от Украйна.

Интересен е сценарият със санкциите, които Западът вече второ десетилетие налага на Русия. За санкции се заговори, когато през 2006 г. стана известен случаят с отравянето на Александър Литвиненко. Трябва ли да се учудваме, че това се случва в Лондон? Естествено за това бе обвинен Путин и се стигна до там, че съпругата на Литвиненко поиска санкции срещу Русия. Горчивата истина за този бивш служител на руските тайни служби бе, че през 2006 година той не беше никаква опасност за Путин и Русия и същевременно ненужен на Лондон.

Но по това време Путин вече бе започнал да овладява руската икономика и природни богатства. Това овладяване не бе по съветски модел, както и различно от постсъветските олигарси. Това бе овладяване по аналитичен модел, който очевидно бе разработка на руските служби. За да бъде успешен този модел, бе необходим повод, който да послужи на Путин за политика на протекционизъм.

Лондон с одобрението и подкрепата на Вашингтон подаде именно този повод – санкциите. Колкото по–силна ставаше аналитичната икономика на Путин, толкова повече поводи му трябваха, за да реализира успешно плановете на Русия.

Когато Русия се превърна в огромен производител на храни, Вашингтон и Лондон се погрижиха Европа да наложи нужните за Путин санкции спрямо Русия. В резултат на това днес европейските производители на храни, които бяха превзели Русия, са изместени от местни руски производители. А Русия се превърна от вносител на храни в износител на такива.

Когато ЕС започна да притиска ГАЗПРОМ, както и да поставя въпроси за постигане на по-добри цени за руските газ и нефт, отново Вашингтон започна политика на санкции спрямо Русия.

Какво би станало ако бе заработил Северен поток 2? Русия щеше да е сключила нови дългогодишни договори, но на цени, удобни за европейската икономика. Какъв е резултатът от тези санкции? Русия продава по-малко газ и нефт в Европа, но печели много повече заради изключително високите цени.

Нещо повече, в резултат на многото сериали от санкции на Запада срещу Русия, руската държава успя да си върне обратно контрола върху всички активи, които бяха във владение на чужди компании и то на занижени цени.

Санкциите срещу Русия постигнаха още един много сериозен резултат за Путин. Всички руски олигарси, които инвестираха на Запад заграбеното от Русия след разпадането на СССР, разбраха, че най-сигурното място за техните богатства е именно Русия. Така искат или не, те са задължени да помолят Путин за прошка и да инвестират там, където анализаторите кажат.

Когато Русия стана основен геополитически и военен фактор в света, трябваше да се предприемат мерки така, че да спечели симпатиите и доверието на обикновените хора по света. Тогава САЩ започна политика на санкции спрямо руските спортисти. А те въпреки това побеждаваха, макар и руския флаг да не се вееше. Но те, руските спортисти накараха стадиони и зали да пеят с тях руския химн. Днес с цензурата, която САЩ и Западът налагат спрямо руските медии, ги правят още по-търсени и предпочитани. Така Русия без да влага пари за реклама успя да спечели спортната публика по света, както и четящите хора, които търсят не цензура, а информация и различни гледни точки.

Може да продължим още за помощта, която оказват Вашингтон и Лондон за защита на руските интереси. Но не продължението е важно, а анализирането на факти и резултати.

И е редно да се постави въпросът как Путин направи Белия дом и Даунинг стрийт най-агресивни защитници на руските интереси? Има три варианта за отговор:

- Русия има много силна агентура в Лондон и Вашингтон

- Москва разполага с изключително сериозен отбор от аналитици

- Съдбата просто обича Путин.

Вероятно отговорът е съвкупност от посочените възможни варианти. Но ще завърша с едно лично впечатление. Русия не е СССР и е крайно време всички да разберем това.

Най–сериозните симпатизанти на днешна Русия и Путин са наследниците на бившите белогвардейци и руска буржоазия. Днес те виждат Русия като империя и Путин като император. А това са хора с огромни възможности и любов към Русия. 

Според мен те са един от най-силните козове на Путин, с които той накара Белия дом и Даунинг стрийт да се грижат за интересите на Русия.

 

 Петко Добрев, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар