Зима

Зима
Пролет

16 юни 2022 г.

Рицари на винкело в наркосделка с "Клана на залива"

На пристанището в Триест е била  проведена международна операция, завършила със залавянето на 4.3 тона кока 

 

Случи се! След като дълги години бившият миньорски град Перник се мяташе раздвоен между "Голф"-стрийма и хевиметъла под сянката на винкело, тази неосъществена начална станция на петото софийско метро влезе и в световния информационен обмен. 

При това - наравно с наркоглаворезите на колумбийската мафия.

По непотвърдена все още официално информация, своя принос за новата слава на Перник вложиха двама негови жители, оплели се в логистичната мрежа на колумбийската наркомафия. По данни на италианската полиция, на пристанището в Триест е била  проведена международна операция, завършила със залавянето на 4.3 тона кока.

Във връзка с акцията, в България са арестувани двама перничани - единият при опит да напусне родината през летище "София", а другият - недалеч от дома му. С международни заповеди за арест са "закопчани" още 36 души от пет държави - Италия, Словения, Хърватия, Нидерландия и Колумбия.

Разследването е продължило повече от година и в него са участвали на равна нога представители на колумбийското правосъдие и на Министерството на вътрешната сигурност в САЩ. Освен кокаина, по време на акцията са иззети и 1.85 милиона евро в брой.

По данни на италианската полиция, дрогата и парите са на прословутия "Клан на залива", който от години трови живота на спецслужбите, полицията и армията в Колумбия. Част от този клан са и двамата перничани, въпреки че единствените брегове около родното им гнездо са на язовирите "Студена" и "Пчелина".

Неволите на клана започват през октомври 2021 г., когато колумбийската полиция и американската Агенция за борба с наркотиците  (ДЕА) залавят Нини Йохана Усуга - сестра на боса на клана Дайро Антонио Усуга. Малко след ареста й, тя е екстрадирана в САЩ, където ще бъде съдена по обвинения за трафик на наркотици и пране на пари.

След сестра му, колумбийските власти успяват да арестуват и самия бос Дайро Антонио Усуга, известен и като Отониел. От няколко години той е обявен за най-издирвания наркотрафикант в страната, а заслугата за залавянето му е на въоръжените сили на Колумбия - единствените, които имат куража и силата да се противопоставят на наркокартелите. За мащабите на успеха може да съдим и по две "косвени" доказателства - достоверната информация за местоположението на Отониел бе оценена от колумбийското правителство на 3 милиарда песо (800 000 долара), а правителството на САЩ беше приготвило награда от 5 млн. долара за истинското му местонахождение!

"Това е най-големият удар срещу наркотрафика в страната ни през този век. Този удар е сравним само с операцията по елиминирането на Пабло Ескобар през 90-те години", заяви президентът на Колумбия Иван Дуке.

Любопитно е, че мафиотската кариера на Отониел стартира при леви партизани. Получил бойна закваска, Дайро преминава и през редиците на паравоенна организация, за да намери призванието си в наркомафията. Той се издига до бос на "Клана на Залива", който разполага с армия от 1200 въоръжени мъже - повечето бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки. Като цяло, кланът има свои бази в 10 от 32-те колумбийски провинции.

Още през 2016 г. колумбийските власти стартираха операция „Агамемнон“, при която бяха арестувани или застреляни десетки от помощниците на Отониел.

Те се впуснаха и по следите на кокаиновите му авоари, принуждавайки го непрекъснато да сменя тайните си убежища. В акцията "Озирис", довела до залавянето му, участваха общо 500 служители на колумбийските специални части, които разполагаха и с 22 хеликоптера.

В началото на май 2022 г. Колумбия екстрадира боса в САЩ, където е издирван по обвинения в трафик на наркотици. "Кланът на Залива" транспортира между 180 и 200 тона кокаин годишно, голяма част от които отиват за САЩ. Освен с дрога, кланът развива още няколко печеливши дейности - трафик на хора, незаконен добив на злато и рекет.

В края на май стана известно, че колумбийската полиция е нанесла пореден удар на клана. Бившият му шеф и един от най-издирваните престъпници в Латинска Америка - Хуан Ларинсон Кастро Еступинан, известен с прозвището Матамба, бе убит, лаконично оповести колумбийската полиция.

Интересен факт е, че арестуваните перничани Б. К. Б. и С. Г. С. са почти набори с екстрадирания в САЩ наркобос Отониел: Б.К.Б. е на 54 години, а аверът му е 50-годишен. Двамата са криминално проявени, а по време на акцията в Града на миньорите, антимафиотите от ГДБОП са открили конкретни доказателства за участието им в престъпната схема. По данни на експерти, международната престъпна групировка е купила кокаина за 96 млн. евро и е щяла да го продаде за 240 млн. евро.

Операцията е била координирана от прокурора на Триест Антонио де Николо, като в нея са участвали и спецполицаи от Словения, Хърватия, България, Холандия и Колумбия. За повече от година разследване те и ДЕА са проследили  тесните връзки между южноамериканските производители на кокаин от една страна, и европейските наркотрафиканти от друга. Сред тях, наред с двамата перничани, са известни представители на организираната престъпност във Венето, Ломбардия, Лацио и Калабрия. Разследващите са използвали агенти под прикритие и от първа ръка са проследили около 20 доставки на кокаин от Колумбия от май миналата година до май тази година.


Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар