Зима

Зима
Пролет

10 юни 2022 г.

Китай изисква пълна информация за дейността на американските биолаборатории в Украйна

„Отново призоваваме САЩ да обяснят напълно и подробно дейностите, които са извършили в Украйна, а не дейността, извършена от украинска страна.“ 

 

"Китайското правителство изиска от Съединените щати да разкрият пълна и подробна информация за дейността на американските военни лаборатории в Украйна."

Това каза говорителят на китайското външно министерство Джао Ли Джиан на брифинг, докато коментира информационния лист на Пентагона относно подкрепата за украински биологични съоръжения.

„Отново призоваваме Съединените щати да обяснят напълно и подробно дейностите, които са извършили в Украйна, а не дейността, извършена от украинска страна“, каза той. 

„Също така, ние призоваваме Съединените щати още веднъж да се откажат от възраженията си срещу създаването на протокол за проверка“, каза Джао.

Пентагонът пусна в четвъртък справочник, в който се казва, че през последните 20 години властите на САЩ са подкрепили 46 различни цивилни лаборатории и здравни центрове в Украйна като част от мирни програми.

По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че по време на специалната военна операция в Украйна руските сили са открили доказателства, сочещи за спешно почистване от режима на Киев от следи от военна биологична програма, извършена в Украйна и финансирана от Министерството на отбраната на САЩ. Според Конашенков служители от тези управлявани от Пентагона украински лаборатории разкриха спешното изхвърляне на особено опасни патогени на 24 февруари, а именно чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд на 9 март, говорейки на изслушване в комисията по външни работи на Сената на САЩ, каза, че в Украйна има съоръжения, които правят изследвания в областта на биологията и че Вашингтон се опитва да предотврати падането им под контрола на руските сили.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар