Лято

Лято

22 юни 2022 г.

Русия: Западът разпространява лъжи относно причините за световната продоволствена криза

"От една страна ЕС казва, че се създава заплаха за световната продоволствена сигурност, но в същото време те блокират пътищата за доставка на стоки към тях самите." 

 

Русия заяви, че Западът разпространява лъжи относно причините за световната продоволствена криза, която според Москва е подклаждана от санкциите, наложени на Русия от САЩ и ЕС заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза пред журналисти в Москва, че е изключително разтревожена от постоянно повтарящите се западни изявления, че Русия е виновна за световната продоволствена криза. 

"Това е лъжа - подобни обвинения са пълни лъжи", каза Захарова. "Значи Западът може да доставя всички тези оръжия на Украйна, но поради някаква причина нищо не може да бъде изнесено от Украйна", учуди се тя.

САЩ и страните членки на ЕС, които доставят оръжия на Украйна, обвиняват Русия, че е предизвикала продоволствена криза като е спряла украинския износ на зърно, който представлява около една десета от световния.

Русия и Украйна са два от най-важните производители на селскостопански стоки в света. Русия е най-големият износител на пшеница в света след ЕС, а Украйна е третият по големина в света износител на слънчогледово семе. И двете страни имат важна роля на пазарите за ечемик, царевица и рапица, а Русия е и един от най-големите износители на торове в света.

Захарова заяви, че западните санкции са запратили селскостопанските пазари към ръба на бездната, като са причинили нарушения в работата на платежните системи, доставките и застраховките, което е спряло голяма част от руския износ на храна и торове. 

"Няма логика - от една страна ЕС казва, че се създава заплаха за световната продоволствена сигурност, но в същото време те блокират пътищата за доставка на стоки към тях самите, на собствения си континент", каза Захарова, цитирана от "Труд".

Интересно изказване по темата направи журналистът и главен редактор на телевизия RT Маргарита Симонян преди два дни на Петербургския икономически форум, където присъства и президентът Владимир Путин. 

"В Москва се появи цинична шега: "Цялата надежда е в глада". Има се предвид, че когато започне гладът, те (Западът) ще се вразумят, ще премахнат санкциите и ще станат наши приятели, защото ще осъзнаят, че е невъзможно да не са приятели с нас", каза Симонян.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар