Лято

Лято

22 юни 2022 г.

Калининград - руският анклав, обграден от НАТО

Разположен между Полша и Литва, Калининград е руски преден военен пост в Европа и важен стратегически актив 

 

Анклавът Калининград, разположен на Балтийско море на хиляда километра от Москва, е в центъра на руско-европейски спор, дължащ се на санкциите, наложени от ЕС след руската офанзива в Украйна.

Разположен между Полша и Литва, Калининград е руски преден военен пост в Европа и важен стратегически актив.

Но регионът е също така изолиран във враждебна територия от гледна точка на Русия, заобиколен от две страни членки на ЕС и НАТО, които подкрепят твърдо Украйна срещу руските амбиции.

От Германия към Русия

Калининград невинаги е бил руски. Основан през 1255 г. при германската експанзия в славянски територии, първоначално градът е кръстен Кьонигсберг.

Той e завоюван от съветските сили през април 1945 г. след ожесточена битка с нацистите.

Територията с малко повече от 200 кв. км. има малко над един милион жители, от които около половината - в град Калининград, административна столица на едноименната област.

Икономическо ядро

От ХIХ в. насам регионът служи като място за икономически срещи на германския и руския свят. От 1996 г. насам територията е и специална икономическа зона.

Анклавът е особено облагодетелстван от двете си незамръзващи пристанища - Калининград и Балтийск - и от сухопътните си и железопътни връзки, позволяващи му да търгува със съседите си.

Но в средата на юни Литва въведе ограничения на железопътния транзит на стоки, които са обект европейските санкции, движещи се от руска територия към района на Калининград.

Сред засегнатите продукти са метали, цимент, алкохол, торове, с намерението впоследствие списъкът да бъде разширен, за да се включат въглищата и петролът.

Според Москва тези ограничения нарушават споразумение, сключено през 2002 г. между Русия и ЕС, когато Литва се присъедини към Европейския съюз.

Осъждайки тази "блокада", областният управител на Калининград Антон Алиханов заяви, че може да бъдат засегнати 40-50% от доставките на анклава през Литва.

Ядрена крепост

Територията има значителни военни традиции, като е служила за укрепление през двете световни войни и за защитен бастион през Втората световна война.

Изправена пред разширяването на НАТО, Москва засили военното си присъствие в Калининград, по-специално организирайки големи маневри.

През последните години там бяха монтирани ракети, способни да доставят ядрени бойни глави, както и системи за противовъздушна отбрана С-400.

През февруари 2022 г. Русия разположи там хиперзвукови ракети, точно преди навлизането на нейните сили в Украйна.

Пак там се намира и генералният щаб на руския Балтийски флот.

На 6 май Москва съобщи, че армията е извършила в Калининград електронно симулирани пускове на тактически ракети с малък обсег (до 500 км) "Искандер", способни да носят ядрен заряд.

Разполагането на тактически ракети "Искандер" в Калининградска област бе официално потвърдено от руското министерство на отбраната през октомври 2016 г.

Тяхната поява в анклава отдавна тревожи страните от НАТО, тъй като в обсега на ядрените бойни глави на ракетите влизат териториите на цяла Източна Европа, включително Берлин, Варшава и други столици.


БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар