Зима

Зима
Пролет

16 юни 2022 г.

Денис Пушилин: Всички руски градове в Украйна, включително Одеса, трябва да бъдат освободени!

Володимир Зеленски трябва да бъде изправен пред международен трибунал за военни престъпления срещу мирното население на Донбас 

 

Ръководителят на Донецката народна република призова Денис Пушилин да бъдат освободени "всички руски градове" в Украйна, включително Одеса. 

Президентът на ДНР смята, че това е една от най-важните стратегически задачи на специалната военна операция.

"Всички руски градове трябва да бъдат освободени", отговори Пушилин на въпрос на журналист от РИА Новости за съдбата на Одеса.

Пушилин смята, че съюзните войски на Русия и на народните милиции на ДНР и ЛНР не трябва да се спират на границите на републиките след пълното им освобождаване. Той предполага, че спирането на настъплението на руската армия ще бъде използвано от режима на Зеленски за възстановяване на боеспособността на украинските сили и ще има последващи опити за реванш. Доставките на западни тежки оръжия, включително далекобойни оръдия, ще създаде опасност от постоянен обстрел срещу Донбас.

"Ако противникът получи сериозно въоръжение с голяма далекобойност, то ние, разбира се, ще трябва да вземем съответстващите решения", обясни Пушилин.

По този начин президентът на ДНР отговори на още незададения въпрос ще участват ли опълченците от народните милиции на Донбас в по-нататъшното освобождаване на територията на Украйна заедно с руските сили. Той е съгласен с мнението на депутата от Думата Адам Делимханов, който оглавява чеченския спецназ в спецоперацията, че целите ѝ ще бъдат постигнати до края на годината.

"Аз също се надявам това да стане", отбеляза Пушилин, цитиран от Epicenter.bg.

По-рано ръководителят на ДНР заяви, че в обозримо бъдеще Украйна просто може вече да не съществува като държава. Пушилин също така смята, че сегашният президент на Украйна Володимир Зеленски трябва да бъде изправен пред международен трибунал за военни престъпления срещу мирното население на Донбас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар