Зима

Зима
Пролет

1 юни 2022 г.

Шпиц фелдфебел Фон дер Лайен заби шестия пирон в ковчега на Европа

Трудно разбираемо е търпението на държавните глави, които ѝ служат за саксии в Брюксел. С Урсула фон дер Лайен няма нищо да затягаме, защото вече сме без колани, а скоро може би и без панталони... 

 

Шпиц фелдфебел Фон дер Лайен заби шестия пирон в ковчега на Европа. Тя не го направи скришом, а пред политическия елит на Европа! 

Никой от 27-те държавници не посмя да вдигне ръка и да попита: извинете, фрау, вас кой ви избра? Или – защо шести план със санкции, след като първите пет не дадоха желания резултат? По-право, резултати вече има, но пироните, които Брюксел заби в ковчега на Европа започват да ръждясват.

Европейците „наказаха“ агресора Путин, като му харизаха заводи и инвестиции за милиарди. Ембаргото върху ценни и стандартни метали не се отрази на руската индустрия, а на европейската. Стотици заводи на стария континент спряха дейността си. Оказа се, че никой не може да замести нито руския петрол, нито руския газ. Спирането на петролопровода „Дружба“ създава проблеми на европейците, не на руснаците. Според специалисти Русия ще загуби малко повече от 20 милиарда, но ще спести 10 от такси за транзит. Което означава, че муха я ухапала.

Решенията на комисията и нейната председателка с намаляването или спирането на доставките от Русия откриват „златни времена“ за всички видове посредници и спекуланти. В Брюксел явно нищо не разбират от пазарна икономика, която се ръководи от принципа на „търсенето и предлагането“. Русия ще продължи да изнася своите суровини, но това ще става по странични пътища и крайният потребител, в случай че е европеец, ще плаща по-скъпо добиването им. Пазарна икономика не се регулира с директиви! Освен това на „спот“ пазара – няма сигурност. Всичко се случва.

Друг фактор, причиняваш оскъпяването на енергията и суровините, е транспорта им. Ако това става по море, както се очертава – танкерите са по-скъпи от тръбите. Който твърди обратното се опитва да докаже, че сиренето е по-евтино от млякото! Много странно е снишаването на еколозите. Няма по замърсяващ въздуха транспорт от морския! Санкциите решени в Брюксел лишават европейското земеделие от торове. Задава се глад, защото огромни количества пшеница са блокирани в Одеса. Европейците вместо да направят дипломатически постъпки за прекратяване на огъня и намиране на някакъв изход, измислят нови санкции, които в крайна сметка ще се обърнат срещу самите тях.

Според Зеленски с Путин не може да се преговаря! Той разбирал само от сила. Ердоган оборва тези твърдения, защото използва европейската слепота и редовно предлага услугите си. Урсула фон дер Лайен няма турската гъвкавост, нито прозорливост. Никой не е избирал тази жена, която се държи като генерал Шпайдел. Над нея няма парламентарен контрол, Конституционен съд или опозиция. Всичко, което тя предприема, носи увеличение на цените, инфлация и безработица.

Трудно разбираемо е търпението на държавните глави, които ѝ служат за саксии в Брюксел. Единствен Орбан изразява „особено мнение“ към нейните инициативи. Обяснението е може би в тяхната зависимост от избирателните урни. Понастоящем всекидневните вопли на Зеленски, бликащи от телевизионните екрани, действат като „Китайската капка“ върху съвестта на европейците. По тази причина никой не посмя да се противопостави на Фон дел Лайен да връчи щедро на Зеленски 9 милиарда в брой, за текущите нужди на Украйна. Като отговор от Киев пристигна друго искане към Европа - за редовна помощ от 5 милиарда на месец. 

Когато Ангела Меркел беше начело на Германия, трябваше да затягаме коланите. Това бяха хубави времена. Те отминаха безвъзвратно. С Урсула фон дер Лайен няма нищо да затягаме, защото вече сме без колани, а скоро може би и без панталони.


Божидар Чеков, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар