Зима

Зима
Пролет

1 юни 2022 г.

Държавата няма право да се държи като мутра!

Как "поемането на оперативен контрол" от държавата върху "Нефтохим" ще намали цените на горивата в България? 

 

Коалиция "Демократична България" обяви днес, че ще се стреми държавата "да поеме оперативен контрол" над Нефтохим.

Странно е, когато десни партии искат държавата да "поеме оперативен контрол" върху частни активи - независимо за чии активи става въпрос. Когато държавата започва да се държи като мутра в икономиката - независимо срещу кого - това е силен червен флаг за всички частни инвеститори и особено за чуждите инвеститори.

"Лукойл Нефтохим" не нарушава законите на България. Ако ги нарушава, тогава има си законов ред фирмата да бъде накарана да ги изпълнява. Това, че рафинерията не плаща данъци тук заради трансферно ценообразуване, поне засега не е незаконно. Може да не ни харесва - защото печалбите от продажбите на българския пазар се облагат в други държави, но не е незаконно. Точно по същия начин оперират и заводите на другите големи международни инвеститори в България. И върху тях ли ще "поемаме оперативен контрол"?

Ако искаме "Лукойл", а и другите големи международни инвеститори в България, да плащат повече данъци тук, а не в Швейцария, Белгия, Холандия, Австрия и Ирландия, това става с разговори, с изслушване на техните аргументи защо в момента са организирали така своите бизнес модели и с предлагане на решения от страна на правителството, които да ги мотивират в полза на промяната. С "поемане на оперативен контрол" не става. Така се върви към венецуелски сценарии за икономиката ни и към нулеви чужди инвестиции в следващите десет години. Ако някой не знае как стават тези работи - не е страшно да си признае, да пита, има хора, които знаят.

Конкретно в случая с "Лукойл Нефтохим" - дори и рафинерията да купува на по-ниски цени руски нефт, тя пак няма защо да продава рафинираните си горива на по-ниски цени в България, след като може да ги продаде на по-високите пазарни цени - и в България, и в чужбина. Как не се разбира това? А дори и да обяви по-ниски цени на едро в България (което няма защо да прави), разликата ще остане в търговците на едро (които ще продават на дребно на по-високите пазарни цени) и няма да стигне до крайния потребител. И това как не се разбира? 

И как "поемането на оперативен контрол" от държавата върху "Нефтохим" ще намали цените на горивата в България? Освен да спре рафинерията и да си "спечелим" сериозно дело за милиарди в международен арбитраж (които всички данъкоплатци ще платим), от тези, меко казано - странни предложения, нищо друго няма да излезе. В момента "Лукойл" сигурно се молят това да се случи...

Моля, спрете с глупостите! България нямаше нужда да иска изключение от санкциите на ЕС срещу руския нефт. ДБ за съжаление подкрепи това искане в рамките на коалицията. Как това върви с декларациите за "стремеж към нулева енергийна зависимост от Русия", разпространени за пореден път днес?

Ако бяхме станали част от санкциите, "Нефтохим" щеше спокойно да си работи с неруски нефт. Вносът на рафинирани горива също щеше да си върви без проблем. Цените нямаше да се мръднат, както няма да се мръднат и в момента, когато продължаваме да плащаме за нефт на руснаците. И да финансираме войната на Путин.


Никола Янков, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар