Зима

Зима
Пролет

11 юни 2022 г.

Корнелия Нинова отново оскуба "златната кокошка"

Решенията й уж винаги са аргументирани, но странно защо всеки път се оказват подплатени с купища неистини 

 

Безумствата на началничката на икономиката – Корнелия Нинова, наистина нямат край. 

В стремежа си да осигури постове на всички свой съпартийци, които я крепят на лидерския пост в БСП, тя все по-усърдно размахва кадровата метла без много-много да внимава кого и за какво уволнява. Решенията й уж винаги са аргументирани, но странно защо всеки път се оказват подплатени с купища неистини.

Неотдавна, по същата зле скалъпена "рецепта", Корнелия Нинова посегна на една от най-златните държавни кокошки - ВМЗ Сопот. Според официалното съобщение, по нейно разпореждане е сменен целия съвет на директорите на военния завод. От формална гледа точка, "мръсната работа" бе свършена от принципала на фирмата - Държавната консолидационна компания, която - откакто е с ново ръководство - съвсем безропотно изпълнява всяка прищявка на голямото началство.

Този път "метлата" на Нинова не насмете нарочени отрано за изчегъртване "гербери", а четиримата членове на директорския борд, назначени от служебния кабинет на Стефан Янев. Сред "изчегъртаните" се оказа и изпълнителният директор Иван Стоенчев, когото лично повелителката на индустрията назначи през февруари тази година.

И, за да не изглежда мероприятието съвсем като "мокра поръчка", чистката бе наметната с набързо скалъпени и уж подходящи мотиви: влошени финансови резултати - отчетена била загуба за първото тримесечие на 2022 г.; нарушаване на нормативно установеното задължение за прозрачност - от доста време отчетите на дружеството не били публикувани в електронната система на Агенцията за публичните предприятия и контрол; неизплащане на дивидент към държавата от 2017 г. насам; пресечени опити за продажба на фирмени имоти зад гърба на министъра - почивна база "Чивира" в Старосел, хотел в Сопот, сгради в Индустриална зона на Калояново и т.н.

За да бъде чиста дори пред собствената си съвест, Нинова "облече" част от аргументите със статистически данни. За периода януари-март загубата на ВМЗ Сопот е 1.64 млн. лв., а задълженията ѝ са се увеличи с 21 млн. лева. За същия период на миналата година, държавният оръжейник бил заработил печалба от 3.1 милиона.

Чистката предизвика остра реакция и на досегашното ръководство, и на синдикатите в завода, и на кмета на Сопот.

В официална позиция Съветът на директорите направи на пух и прах обвиненията на Нинова.

В нея се казва, че дружеството е на път да отчете рекорден приход през 2022 г., защото само за първите пет месеца по фирмените сметки са постъпили над 150 млн. лв., а подписаните договори гарантират приходи от около 500 милиона.

Според ръководителите на предприятието, Нинова е аргументирала чистката най-малко с три неистини.

Първата е, че ВМЗ приключва 2021 г. не с печалба от 3 млн. лв., а с малко над 1 млн. лева.

Втората неистина е, че задълженията са скочили с 21 млн. лева. Тъкмо обратното - се казва в становището - само от авансите по сключените договори за над 500 млн. лв., са изплатени всички стари дългове - за над 30 милиона. Така че дружеството вече няма просрочени няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно пари за отдавна отлаганата модернизация.

Третата неистина е за неплатените дивиденти. „Това категорично не отговаря на истината - се казва в становището на все още директорите на ВМЗ Сопот. - Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, а не този на ВМЗ Сопот“.

Според действащата нормативна уредба, годишният отчет на оръжейната фирма е изпратен на ДКК за одобрение на 20 април 2022 г. и докато то не бъде получено, ВМЗ Сопот няма никакво право да изплаща дивидент към държавния бюджет.

Не отговарят на истината и обвиненията за тайната продажба на фирмените имоти. „Икономическият вицепремиер е в грешка, че ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, обявява продажба на обособени части. Решението за продажбата на тези обособени части е взето от Народното събрание през 2019 г., когато г-жа Корнелия Нинова е била народен представител.  Нещо повече - с изпълнението на това решение е натоварена Агенция за публичните предприятия и контрол, а не ръководството на ВМЗ Сопот. Настоящият Съвет на директорите не само не е вземал подобни решения, но дори не е обсъждал подобни въпроси“, категорични са от дружеството.

Срещу действията на пъргавата вицепремиерка се обявиха и синдикатите във ВМЗ , които заплашиха с протест. Според тях проекто- новите ръководители не са запознати добре с вътрешната дейност на завода и това щяло се отрази негативно на дейността. А те са - Иван Василев Иванов - доскорошен областен управител на София област, Мариан Кънчев Йовчев - бивш директор на военния завод "Терем" и Камен Николов Шаралиев, дългогодишен заместник-кмет на Сопот и и.д. кмет на общината, който отскоро работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване.

Срещу Корнелия Нинова скочи и кметът на Сопот.

Бившият кадър на БСП Деян Дойнов, когото тя прогони и който на последните местни избори през 2019 г. беше подкрепен от партията на Веселин Марешки "Воля" и Земеделския съюз"Александър Стамболийски" даде извънреден брифинг, за да изрази недоволството си от подготвените промените във военния завод. Според него един от новите членове на борда - Камен Шаралиев, е разследван за злоупотреби с евросредства.

„Не трябва в държавата да се процедира на партиен принцип и се надявам, че това е последната вечеринка на местната структура на БСП в Сопот, която да използва своите механизми и лостове да прави политически назначения“, категоричен е Дойнов.

Как ще реагира на всичко това специалистката по бъркотиите и каква нова каша ще забърка точно в най-неподходящото време, можем само да гадаем. Нищо, че целта на "упражнението" е повече от очевидна - задаващия се на хоризонта половин милиард от вече сключените договори на оръжейната компания...


Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар