Зима

Зима
Пролет

10 юни 2022 г.

Положението на украинските сили на фронта е катастрофално

Руските войски разполагат с 20 пъти повече артилерия и ракетни системи за залпов огън и 40 пъти повече боеприпаси 

 

Украинските сили търпят огромни загуби на фронта и са тотално неравностойни на руските бойни части. 

Това сочи доклад на украински и западни разузнавачи, цитиран от британския в. "Индипендънт", съобщава Epicenter.bg.

Докладът рисува мрачна картина - руските войски разполагат с 20 пъти повече артилерия и ракетни системи за залпов огън и 40 пъти повече боеприпаси.

Ракетите на Киев за системите за залпов огън са почти на привършване. Руското въздушно превъзходство е практически непреодолимо, а украинците успяват много рядко да свалят някой руски самолет.

Докладът посочва още, че украинските сили срещат огромни трудности да отговорят на руските артилерийски обстрели, тъй като техните оръдия имат обсег от 25 км, докато руските бият на 12 пъти по-голяма дистанция.

Противотанковите средства, твърди документът, работиха добре на първия етап от войната, но когато решаваща става ролята на далекобойната артилерия, те губят своето значение.

В резултат Украйна понася големи загуби, увеличават се случаите на дезертьорство и предаване в плен. Посочва се, че към момента Киев държи около 550 пленени руснаци, докато руските сили са заловили над 5600 украинци, което поставя Киев в слаба позиция за преговори за размяна.

Дезертьорството се засилва с влошаването на ситуацията в Донбас, като украинските сили дават по почти 100 жертви на ден, "което оказва силно деморализиращ ефект".

В същото време руснаците завземат територии в Източна Украйна и консолидират контрола си върху завзетите градове Мариупол и Херсон. В доклада се изтъква и голямата пропагандна роля на предаването на 2500-те военни в Мариупол, част от които са бойци от полка "Азов".

В разузнавателния доклад се изтъква, че украинските сили изпитват огромна нужда от далекобойни артилерийски и ракетни системи. Добавя се, че САЩ ще изпратят четири мобилни системи за залпов огън Himars, а британците - три системи за залпов огън M270 .

Украинските сили твърдят, че имат нужда от много повече, за да спрат руското настъпление и че ще отнеме време обещаните оръжия да стигнат до фронтовата линия, докато Кремъл продължава свирепата си офанзива в Донбас.

Докладът констатира увеличаващи се загуби на украинските сили заради мощта на руската артилерия и ракетни въоръжения.

Тактическата ситуация на Източния фронт се влошава, украинските войски почти са привършили ракетите си за далекобойните системи за залпов огън от вида "Смерч" и "Ураган", които помагаха за ефективното спиране на руското настъпление в първите месеци на войната. Към момента максималната далекобойност на украинските сили е 15 мили - обсега на 152/155-милиметровата артилерия и системите "Град".

В същото време руската армия удря с много по-далекобойните си системи "Искандер", системите за залпов огън "Смерч", "Точка У" и "Ураган".

Всичко това създава ситуация на абсолютна неравностойност на бойното поле, без да споменаваме пълното доминиране на руската авиация във въздуха, се подчертава в доклада.

Руската страна добре знае, че относително малък брой западни оръжия са изпратени в Украйна и че придвижването им до бойните линии е бавно и се опитва да оползотвори превъзходството си, като използва артилерията, за да пробие украинската отбрана в Донбас.

Противотанковите системи Javelin и NLAW от САЩ и Великобритания доказаха ефективността си на бойното поле край Киев, Харков и в Донбас, както и атакуващите дронове. Въпреки това тези противотанкови оръжия не могат да се противопоставят на руската артилерия и ракетни системи, обобщава докладът.

Противникът обкръжава украинските сили, концентрирани в градовете Северодонецк и Лисичанск. Става изключително трудно да бъдат защитени тези два града, след като противникът упражнява огневи контрол над 80% от пътищата за снабдяване, се казва още в доклада на разузнаването.

Ракетни системи за залпов огън "Смерч" в действие



Няма коментари:

Публикуване на коментар