Зима

Зима
Пролет

24 юли 2022 г.

През 1974 г. първият ел.ток от АЕЦ Козлодуй влиза в енергийната мрежа на България

Атомната централа е най-големият производител  на електрическа енергия в страната 

 

На днешния ден през 1974 година в енергийната мрежа на България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ "Козлодуй".

АЕЦ "Козлодуй" е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София.

Атомната централа е най-големият производител  на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това определя особено важното значение на предприятието като фактор за икономическа стабилност в регионален и в национален план. АЕЦ "Козлодуй" произвежда най-евтината енергия в страната, с което осигурява поддържане на приемлива цена на електроенергията за крайните потребители в България.

Производствената дейност на АЕЦ "Козлодуй" напълно се вписва в идеята за "ядрен ренесанс" на Световната ядрена асоциация. Предприятието отговаря на високите екологични изисквания на Протокола от Киото, тъй като не отделя никакви парникови газове в атмосферата.

В изпълнение на поетите ангажименти на България, свързани с присъединяването на страната към Европейския съюз, АЕЦ "Козлодуй" прекрати експлоатацията на първите четири енергоблока преди изтичане на проектно предвидения им ресурс. През 2004 г. са затворени 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“, а в началото на 2007 г. са затворени и 3-ти и 4-ти блок.

През 2004 г. АЕЦ "Козлодуй" стана първият търговски участник на либерализирания пазар на електроенергия в България.

Първата копка за строежа на АЕЦ "Козлодуй" е направена на 14 октомври 1969 година. През април следващата година започват широкомащабни строителни дейности за изграждането на уникaлното и до днес за страната ни съоръжение, в което участват над сто хиляди строители и монтажници. На площадката на централата са осъществени няколко изцяло български проекта, които се внедряват за първи път в световната практика при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези технически решения, са значителни инженерни постижения, към които проявяват голям интерес и специалисти от други страни, припомня Banker.bg.

На 6 април 1970 г. започва изграждането на главния корпус на АЕЦ "Козлодуй" с дължина 240 м, ширина 105 м и височина 40 метра. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове.

Официалното откриване е на 4 септември 1974 година.

Към момента в АЕЦ „Козлодуй“ работят само 5 и 6 енергийни блокове, оборудвани с  реактори с вода под налягане. В с общ капацитет малко над 2000 MW. Те са изградени съответно през 1987 и 1991 г. и са от типа ВВЕР-1000.

АЕЦ "Козлодуй" е обособен като еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие. Държавата управлява фирмата чрез "Български енергиен холдинг" ЕАД.


Няма коментари:

Публикуване на коментар