Зима

Зима
Пролет

25 юли 2022 г.

Проф. Златимир Коларов: Хора с 200 думи в речника си говорят менторски от екрана

"Човек много трезво трябва да прецени позитивните си страни и да ги развива, и негативните, които да коригира."

 

 

"Цял живот се уча да мисля и не съм се научил достатъчно ефективно да мисля. А някой, който има 200 думи в речника си, който говори дори на диалект, защото не се е постарал да си изчисти езика, говори менторски от екрана и те учи как стават нещата. 

Хора без всякакъв политически опит, не цитирам имена, има ги във всички партии, които говорят менторски, без да са наясно с материала. За себе си аз съм определил, ако съм администратор - най-добре бих се справил да съм шеф на клиника, което цял живот правя като лекар в клиника и шеф на катедра, нищо повече. Ако аз стана шеф на болница, ще я опропастя, аз не познавам механиката на администрацията, на ръководенето." 

Този коментар направи пред БНР Златимир Коларов - лекар, професор по ревматология, писател, сценарист. Автор и съавтор на над 580 научни труда в областта на ревматологията, имунологията и вътрешната медицина. Автор на 23 художествени, публицистични, научно-популярни и литературно-критични книги, на 2 сценария за игрални, 7 за документални и 8 за научно-популярни филми и над 250 публикации в литературни и електронни издания.

"Много бързо си повярват някои хора, това много ме учудва. Изведнъж стават велики и не слушат, а има такъв интелектуален потенциал в БАН, където има върховни мислители във всички области, които могат да бъдат експерти във всяка една област", подчерта той.

По думите на проф. Коларов много важно е човек да знае границата на компетентността си.

"На това уча и моите специализанти. Да не прекрачвате никога границата на компетентността си, но можете и там да работите пълноценно, когато знаете кои са компетентните специалисти зад вашите граници. Тази оценка е много важна. Човек много трезво трябва да прецени позитивните си страни и да ги развива, и негативните, които да коригира."

Проф. Коларов сподели, че изпитва болка и не приема повтарящото се като мантра твърдение, че българите сме най-бедната и корумпирана нация.

"Ами, дайте да я оправим тая нация! Крайно време е всеки да направи своето, според силите си. Ние в болницата го правим - вършим си работата по европейските стандарти."

Преди месец проф. Златимир Коларов получи специалната награда за цялостно творчество на Салона за българска култура и духовност в Чикаго.

"Наградите са голямо задължение, оттук нататък не можеш да си позволиш да слезеш под това ниво, трябва да вървиш нагоре, ако имаш сили да го направиш, разбира се", сподели той.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар