Зима

Зима
Пролет

28 юли 2022 г.

Посланик Елеонора Митрофанова: Доставките на газ ще бъдат възобновени, ако България изпълни изискванията на "Газпром"

"В България русофобски настроения присъстват само в части от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руския народ." 

 

"Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от "Газпром"."

Това заяви в ефира на телевизия "Россия 24" посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.

"Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с "Газпром", който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки един момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", заяви посланичката, цитиран от Fakti.bg.

Дипломатката отбеляза, че ситуацията в енергийната сфера в България е много сложна, като за последните два месеца е отчетен значителен ръст на цената на газа. "Те (България - бел. ТАСС) няма да получат годишно повече количество газ въпреки сключеното споразумение с Азербайджан", отбеляза тя. 

"Това е ситуация, която се отразява много тежко и на бизнеса, и на индивидуалните домакинства", допълни тя.

На 27 април "Газпром" напълно преустанови доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" заради това, че в установения срок не е имало извършено плащане в рубли. След това България обяви, че намерила алтернативни варианти за доставки, в това число и втечнен газ от САЩ и газ от Азербайджан на съществено по-ниска цена от тази, предлагана от "Газпром", припомня ТАСС.

"В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения присъстват само в части от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руския народ", подчерта тя.



Няма коментари:

Публикуване на коментар