Зима

Зима
Пролет

18 юли 2022 г.

Да, добре - желаем ви успех!

Няма кюлчета, няма пачки, вярно е само че Борисов е спал след общение с "една прекрасна госпожа"

 

 

Беше време, когато докладите на Европейската комисия пораждаха трепетни очаквания. 

После Румъния ги претвори в законност, България ги отчете за сведение, а времената станаха бурни. Щом си лоялен евроатлантически съюзник, вътрешните ти батаци са си за твоя сметка.

Новият доклад за върховенството на закона у нас е досущ като предишните. Само дето е по-удобен за снишаване, понеже сме в общия европейски кюп, а не на отделен мониторингов надзор с Букурещ. Изводите в него са за липса на осъдителни присъди за високоетажната корупция, за безконтролност на главния прокурор и за отказ от правораздаване сред държавното обвинение. Следват констатации за натиск и зависимости на съдии и прокурори, за политически  подбор на състава на Висшия съдебен съвет, за концентрацията на медийната собственост. И съответните препоръки в тези насоки, които не си струва да бъдат повтаряни.  

Иначе кабинетът в оставка свършил добра работа. Вярно - имал още много за вършене, но пък имал политическа воля за това. Най-важното за хората у нас го няма в доклада - че ако реформите не се случат спешно, ще ни спрат милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост. Споменато е пътьом, по килифаревски.

Пък и какво ни е на реда, че да ни вкарват насила в правия път? Удържа ли си на думата Иван Гешев, че разследването за кюлчетата и пачките от спалнята на Борисов приключва до дни? Удържа си. Ама пропуснал да го съобщи в България, а стоварил резултата направо в Брюксел - обяснимо е! Искал е да се прочете от големите началници там и чрез тях да стигне до българите.

Имало даже назначена петорна експертиза, за резултата от която беше така любезен да ни уведоми евродепутатът от семейната на ГЕРБ Европейска народна партия Томаш Здеховски. Поднесе изненадата на заседание на бюджетната комисия на Европарламента, както се казва - "ни в клин, ни в ръкав". Вероятно за да не остане съмнение, че купищата тлъсти евро банкноти не са отмъкнати от общия бюджет, за бъркането в който чехът беше на мисия у нас преди няколко месеца.

Та Здеховски получил писмо от прокуратурата ни, в което пишело че експертите установили несъответствие в резолюцията на отделни предмети на снимките с тези от останалата част на кадъра. Разликите били тъкмо в заснетите пачки евро, водните им знаци, холографските стикери, светлините и сенките на обектите. 

А пък българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков само това чакаше:

"Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите на служители в резиденцията, те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина." 

Та заключението, което направи Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на определени изводи, макар те в случая да не са валидни.

След което правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обяви, че е информирана от медиите за резултатите от въпросната експертиза и очаква от Гешев същото уважение и ниво на информираност и спрямо български народни представители. Сега остава всички, които протестираха срещу Борисов, та го докараха до там да падне от власт, да си посипят главите с пепел. Няма кюлчета, няма пачки, вярно е само че е спал след общение с "една прекрасна госпожа". 

Преди да си тръгне от покоите му обаче тя го "нащракала" като Мата Хари. До нея прокуратурата не стигна предвид прословутата деликатност на Борисов по женска линия, а на Гешев - по служебна.


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар