Зима

Зима
Пролет

9 юли 2022 г.

Проф. Дарина Григорова: От НАТО не биха проляли кръв за нас

"Скъсването ни с Русия е отчаян опит да се спре руското завръщане в Източна Европа." 

 

„Скъсването на дипломатическите ни отношения с Русия е отчаян опит да се спре руското завръщане в Източна Европа. Защото който контролира Украйна, владее и Централна и Източна Европа. Това е водещото. Има и шокова русофобия. Изгонването на руските дипломати беше направено безпардонно и безочливо. Икономическите загуби са най-малкият проблем. Връзките между народите и държавите са във всяка област. Няма прагматичен аргумент за прекъсването на дипломатическите отношения. Безсмислено е.“ 

Това каза в предаване на Поглед ТВ проф. д-р Дарина Григорова - преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ пред Валентин Кардамски.

По думите й никоя институция не се е опитала да предотврати това действие. Имало е само словесни констатации. Кризата от това ще има сериозни последствия, каза тя. Издевателството на русофобите с изказванията им, е било не само насочено към русофилите, а към всички българи. 

„Дори и скептично настроените към Русия не одобриха тези действия. Нямаше никаква логика.“

На въпрос, дали ще възстановим отношенията си с Русия, проф. Григорова отговори: „Неизбежно е да се случи по силата дори най-малко на географията. Не говоря даже за духовните и културните ни връзки, които не могат да се отрежат с такъв политически демарш. Но няма да е рано, защото не са налице и политически индикации у нас в тази насока“.

Според проф. Дарина Григорова, европейските бюрократи не се сещат да се възстановят нормалните отношения с Русия, а само отправят призиви към гражданите си за споделен кратък душ, за намаляване на температурата на топлата вода и градусите на климатиците. 

„Ние като членове на ЕС, участваме в една санкционна война срещу Русия, която удря повече към нас, отколкото към тях. Колко време трябва да мине, за да разбере ЕС това? Явно трябва да стане студено, за да стане ясно“, добави още тя.

По отношение на войната в Украйна, минимална цел, според професорът за Русия е да завладее Одеса. 

„Дали ще успеят е друг въпрос, но това е минимална цел. Ако ескалира напрежението с износ на оръжие от страни членки на НАТО, завладяната територия на Украйна само ще се увеличава. Изтокът е проруски. Затова е и толкова жестока там украинската армия, която ползва цивилното население за жив щит. След като напусне завладените от Русия градове ги обстрелва, да не остане камък върху камък. Но това няма да го правят в Западна Украйна или Галиция. Там са техните близки. Югоизтокът им рано или късно ще стане руски. Това зависи и от действията на ЕС. В югоизточната част сега е концентрирана украинската армия и има глад за военни попълнения. Ползват се обикновените граждани за пушечно месо. В Одеса скоро беше казано, че ще се мобилизират и жени. Това е форма на ненавист към собствения ти народ. А украинското злато вече е в Полша за по-сигурно. Не е ли това подготовка за евакуация на режима им?“

„Скептична съм, че наследниците на Борис Джонсън ще имат друга политика по отношение на украинския казус. Твърде оптимистично би било да не е така“, заяви проф. Григорова. 

Според нея, в настоящата икономическа криза, Украйна е само повод за оправдание на триадата - кризата пандемия, война, глад. Но не е причина.

На въпрос дали очаква социално напрежение в Европа, тя отговори: „Радикализация има. Предстоящите кризи могат да спрат, ако се спре санкционната политика към Русия. Това няма да е скоро. В Европа няма осъзнаване за готовността на руския народ да се мобилизира в защита на държавата си много дълго време, което не може да се каже за европейския. В България има привидно спокойствие в населението. Като се абстрахираме от медиите, които в 99% са политически коректни, реалните нагласи на хората са коренно различни от тези на властта.“

Според проф. Дарина Григорова мнозинството от медийния спектър у нас е като радиоточка. Даже на по-ниско ниво. По думите й управляващите се опасяват от отделни ярки гласове в малкото останали медии, казващи истината. 

„Тези гласове кънтят на фона. Преди имаше дискусии с различни гледни точки. В Германия и да мълчиш и да не се обявиш срещу Русия, значи си за Путин. Това може да се случи и тук, но ще е за много кратко.“

„Гарант за сигурността на територията на България не е НАТО. Това може да е само Русия. Алиансът действа с полицейски функции на глобалистите в Източна Европа. Инструктори по сигурност може да бъдат. Но няма да дадат кръв за някакъв конфликт. Може да дадат чуждо пушечно месо. Затова и от тази гледна точка отношенията ни с Русия трябва да са добри. Има граница, която не трябва да се минава. Целта на тези политики е да се отврати Русия от нас“, категорична бе проф. Дарина Григорова.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар