Зима

Зима
Пролет

27 юли 2022 г.

Русия заплаши с провал на зърнената сделка

Сделката за зърнения коридор беше подписана на 22 юли 

 

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко заплаши, че сделката с посредничеството на Турция за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море може да се сблъска с проблеми и да се провали, ако пречките пред износа на селскостопански продукти от Русия не бъдат решени едновременно с началото на доставката на украинско зърно.

Руденко настоява за това, тъй като двата документа са подписани едновременно.

"Ние винаги се надяваме на най-доброто и очакваме, че нашите партньори също ще реализират двата компонента от тази сделка - за износа на зърно от Украйна и за премахването на ограниченията върху износа на руско зърно като цяло", изтъкна той, цитиран от Banker.bg.

Сделката за зърнения коридор беше подписана на 22 юли. Страните се споразумяха да разрешат износа на украинско зърно от пристанищата в Черно море. Координационният център, който трябва да наблюдава целия процес, преди ден започна работа в Истанбул.

Турция очаква зърното да започне да напуска Украйна в рамките на една седмица, след като страната помогна за договореното споразумение с Русия за облекчаване на блокадата на украинските пристанища, заяви висш съветник на президента Реджеп Ердоган. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар