Зима

Зима
Пролет

22 юли 2022 г.

Запада помага оръжията й да са още по-ефективни

Най-ефективният начин да сътвориш или подобриш твой продукт е, като се запознаеш с този, който вече са създали други

 

 

В Украйна не спира потока от западни оръжия и боеприпаси. 

Само в периода между февруари и юни т.г. САЩ са изпратили в тази страна над 6500 противотанкови комплекси Javelin, над 20 000 гранатомета АТ-4, над  1400 преносими зенитно-ракетни комплекса  Stinger, 108 гаубици М777 с 220 000 снаряда към тях и др. Киев получи и осем ракетни системи за залпов огън (РСЗО)  HIMARS  (High obility Artillery Rocket Systems), тактически ударни дрона Phoenix Ghost, над 700 дрона-камикадзе  Switchblade и др. Освен тях САЩ са предали на украинците  радари за контрабатарейна борба AN/TPQ-36, средства за комуникация и разузнаване, бронирани автомобили и др.

По официални данни на украинското военно министерство в страната вече са и американските РСЗО M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System). Става дума за едни от най-мощните РСЗО на гъсенична платформа, които ползват управляеми реактивни снаряди M31A1 с  далекобойност  до 80 км. На Украйна ги достави Великобритания, по споразумение със САЩ. M270 MLRS използват същите боеприпаси, както и HIMARS. А разликата е в това, че те имат по два сменящи се пакета за шест снаряда за разлика от HIMARS,който разполага с един.

В близките дни Украйна очаква да получи и  две батареи зенитно-ракетни комплекси NASAMS. Тях ги създава норвежката компания Kongsberg Defence & Aerospace в сотрудничество с американската корпорация Raytheon. Всяка батарея включва пускови установки, средства за откриване на цели и за обслужване. Тя има три огневи взвода, въоръжени с 54 ракети, които могат да бъдат изстреляни за 12 секунди.

В последните седмици руските военни и подразделенията от  армиите на ДНР и ЛНР ускоряват процеса на освобождаване на Донбас от украинския режим. При това те унищожават значителна част от модерните западни оръжия, с които Украйна се надява да постигне прелом в сраженията. Комплексите от РСЗО  HIMARS например, с които вече бяха убити и осакатени десетки мирни жители на Донбас, започнаха да оредяват. На 6.07 руските въздушно-космически сили превърнаха в изкривено желязо две от тях в населеният пункт Малотарановка, намиращ се на все още окупираната от украинският режим територия на  ДНР. Високоточните руски ракети освен двете пускови установки ликвидираха и обслужващия ги персонал, както и два склада, пълни с боеприпаси към тях. А на 17.07. високоточна руска ракета унищожи пускова установка и транспортно-зареждаща машина на HIMARS в района на Красноармейск, заедно с техните екипи.

Но освен ликвидирането на модерни оръжия, всяко от което струва милиони долари на американските данъкоплатци и на техните съюзници (включително и на нас – българите!), висши военни на Запад се изправиха пред още по-голям проблем. Те с ужас установиха, че руснаците завладяват техни технологични тайни, придобити след много години упорита изследователска дейност и с цената на стотици милиони долари. Трофеите от Украйна незабавно заминават за специализирани руски институти, където се разглобяват до последното винтче и изучават от високо квалифицирани експерти.

Ето само няколко примера за това. Корумпирани украински военни  продадоха на Русия РСЗО  HIMARS. Предполага се, че за това те са получили вече 880 000 долара – смешна сума, ако отчетем факта, че  цената на самата установка е около 5 милиона долара. Интересен е и начинът на предаване на  HIMARS  – тя е била „забравена“ в навес в сивата зона. И на нея – съвсем „случайно“, се е натъкнал руски спецназ, който се е появил точно в този район в нужното време.

Украинските военни и  техните руски колеги са се договорили за предаване и на един пълен боекомплект към установката за други 330 000 долара. Макар официално тази информация още да не е потвърдена, на медиите, които я съобщават, може да се доверим –  не случайно тях ги използват и авторитетни западни институти в своите анализи за ситуацията в Украйна. Очаква се в най-близко време това да бъде потвърдено и от компетентни руски власти.

Сама по себе си HIMARS не е някакво оръжейно чудо. Установката определено не може да се мери с руската  РСЗО „Ураган“, а още повече пък с най-модерната руска РСЗО „Торнадо“. Те я превъзхождат по базови показатели, като мощност, далекобойност, скорострелност и др.

Но онова, което определено  представлява интерес за руските военни специалисти е системата за целеуказание и насочване, която работи със спътници на орбита. След като  HIMARS вече е в Русия, то тя ще спести на руските специалисти време за търсене на оптимални техни решения, ще им подскаже вероятно и някои нови идеи.  А що се отнася за боеприпасите, които използва  HIMARS, то  руските експерти в радиоелектронната борба  ще узнаят техни уязвими точки за да им противодействат.

За руските военни е важно да познават различни секрети на РСЗО HIMARS. Въпреки обещанията американците са доставили на украинските военни и боеприпаси  MGM-140  ATACMS  (Army TACtical Missile System)   за HIMARS с далекобойност  до 300 км. Те вече  бяха използвани за нанасяне на удар по град Луганск през нощта на 12 юли. Вярно, точно тези ракети украинските военни не могат да си позволят да използват често и масово, защото те са много скъпи – един залп от 6 ракети ATACMS струва над 1 милион долара!

В американското военно министерство (Пентагона) са особено разгневени и заради попадането в руски ръце на свръхсекретният цифров прицел за гаубицата М777. Третата поред  гаубица бе завзета от бойци на ЛНР преди няколко дни. От това оръдие е бил обстрелван град Рубежное, разположен в ЛНР. Артилерийският екип е бил командван от тъмнокож чужденец, а гаубицата са я охранявали чуждестранни наемници. Но най-ценният трофей от нея се оказала цифровата балистична система на оръдието с  „много интересна“ програма. Не случайно от нейно попадане в ръцете на противника най-много са се страхували американците, когато са обсъждали дали да изпращат М777 в Украйна.  Естествено  тя незабавно е  заминала към компетентен руски военен институт.

Но не  само американски оръжия стават руски трофеи. Немската медия Bild съобщи на 3 юли, че  руски военни са завладели  германската гаубица PzH 2000. Любопитното е, че тя е била ударена от немски гранатомет, който по-рано е бил доставен в Украйна и е бил превзет от руснаците. Според Bild сега руски военни експерти внимателно изучават самоходната артилерийска установка, произведена в Германия. Интересът им е напълно обоснован – та става дума за една от най-високо технологичните и скъпи гаубици в света!

Руските военни специалисти вече разполагат и с две от най-модерните френски  155 мм самоходни артилерийски установки Caesar. От Франция в Украйна бяха доставени 6 оръдия. Двете оръдия са били продадени от украински военни на руснаци за по 120 000 долара бройката, докато реалната цена само на едно от оръдията е над 7 милиона  евро!

Caesar са съвременни оръдия, които изстрелват 6 снаряда в минута на далечина до 42 км с обикновени снаряди и до 55 км с реактивни. Точността на стрелбата се определя със специална навигационна система.  Гаубицата е  монтирана  на Renault Sherpa 10 и развива скорост по шосе около 80 км/час, а по пресечена местност – до 30 км/час. Има запас от гориво за да измине 600 км. Екипажът и се състои от 5 души. Произвежда ги френската компания Nexter. През април т.г. 40 украински военни бяха на обучение за работа с Caesar във Франция.

Гаубиците веднага са били изпратени в руската компания „Уралвагонзавод“, която е специализирана в производството на артилерийски системи, танкове и друга военна и гражданска продукция. От компанията благодариха на президента Еманюел  Макрон и отбелязаха, че макар френските оръдия  да не са така ефективни като руската система МСТА-С, те все пак ще са им полезни. Особен интерес за руските специалисти представлява системата за насочване и координация на стрелбата на  оръдието.

Естествено, руските специалисти не са единствените, които са осъзнали ползата от изучаването на оръжия на противника. Това се прави от всички и навсякъде по света. Интересна публикация се появи във влиятелният The New York Times. Нейните автори (Ана Суонсън, Джон Исмей и Едуард Уонг) пишат, че американски специалисти са в Украйна и внимателно изучават образци от завладяна руска техника и боеприпаси. След като руски военни изстреляха за първи път в света хиперзвукова ракета „Кинжал“ за унищожаване на силно защитен военен обект в Ивано-Франковск в Украйна, за там спешно заминаха американски експерти. Те търсиха фрагменти от ракетата, евентуално съхранени след удара. „Кинжал“ вече е на въоръжение на руските въздушно-космически сили, като засега неин носител е изтребителя МиГ-31К.

Умни хора са стигнали до извода, че най-ефективният начин да сътвориш или подобриш твой продукт е, като се запознаеш с този, който вече са създали други. Така пестиш най-ценни ресурси – време, труд и пари.

А, когато става дума за битка със силен противник, то действа универсалното правило: колкото повече се знае за неговите оръжия и боеприпаси, толкова по-лесно е те да бъдат елиминирани!


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар