Зима

Зима
Пролет

13 юли 2022 г.

Смъртната присъда в ДНР ще се изпълнява чрез разстрел

Повече от 100 бойци от украинския полк "Азов" се подготвят за съд. Азовският полк е най-омразната украинска част, символ на доминиращия в Украйна нацизъм 

 

Смъртното наказание в Донецката народна република ще се изпълнява чрез разстрел, заяви лидерът на ДНР Денис Пушилин пред РИА Новости.

Британските граждани Шон Пинър и Ейдън Аслин и мароканският гражданин Саадун Брахим бяха осъдени на смърт на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те са признати за виновни за наемническа дейност, въпреки че украинските въоръжени сили ги смятат за свои редовни военнослужещи.

Според Пушилин, ако апелативната молба срещу присъдата не бъде удовлетворена, и тримата ще бъдат екзекутирани.

Пушилин също така заяви, че повече от сто бойци от украинския полк "Азов", които преди това бяха пленени от Русия, се подготвят за съд.

От думите му следва, че става дума за съд в ДНР, а не за Русия.

Според Пушилин "случаите за тях са доказани", съобщи Интерфакс.

"Подготвят се съответните стъпки, някъде ще има пряк съдебен процес, някъде ще има трибунал. За всеки случай поотделно", каза Пушилин.

Азовският полк е най-омразната украинска част, символ на доминиращия в Украйна нацизъм. Много бойци на "Азов" бяха пленени в средата на май в завода "Азовстал" в Мариупол.

През юни Донецката народна република осъди на смърт британските войници Шон Пайнър и Ейдън Аслин и мароканеца Брахим Саадун, които са служили в украинската армия, за наемничество и "насилствено завземане на властта".

На 9 юли кореспондентът на "Комсомолская правда" Дмитрий Стешин съобщи, че Донецката народна република е осъдила на смърт и двама бойци от "Азов". Тази информация не е потвърдена.

През юли ДНР отмени временния мораториум върху смъртното наказание, който се съдържаше в наказателния кодекс, влязъл в сила в началото на месеца. Според този документ осъдените на смърт ще бъдат разстрелвани.

Вчера в Москва бе открито посолство на ДНР. "Нашето посолство се счита за отворено, нашите граждани могат да подават молби тук, да носят своите жалби, писма и заявления", заяви Наталия Никонорова, ръководител на външното министерство на ДНР. Тя представи и посланика на републиката Олга Макеева. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар