Зима

Зима
Пролет

14 юли 2022 г.

ЕС: Литва има задължение да позволи внос от Русия за Калининград с изключение на оръжия

Според уточнението железопътният транзит на редица стоки за Калининград е разрешен от санкциите на ЕС при определени условия 

 

Европейският съюз обяви, че Литва има задължение да позволи вноса на стоки от санкционния списък, с изключениe на оръжия, между Русия и ексклава Калининград, предаде БНР.

Според насоките на Европейската комисия сухопътен транзит на стоки не е позволен, но това може да стане чрез железопътен транспорт от Русия до Калининград.

На 18 юни Литва обяви, че налага забрана за транзит на стоки към руския ексклав Калининград. Москва реагира остро на забраната на Вилнюс.

Европейската комисия публикува инструкция до държавите-членки на ЕС относно транзита на стоки от Русия. Според уточнението железопътният транзит на редица стоки за Калининград е разрешен от санкциите на ЕС при определени условия.

Следователно транспортът трябва да подлежи на "целенасочен, пропорционален и ефективен контрол" от страна на органите на ЕС. В същото време забраната за транзит на стоки по шосе, организиран от руски оператори, остава в сила.

Според разясненията на Европейската комисия железопътният транзит до Калининград на нефт и нефтопродукти, въглища, стомана и желязо, дървен материал, цимент и други невоенни стоки не е забранен.

След публикуването на разяснението литовското външно министерство заяви, че то е положително за Вилнюс, като отбеляза, че Литва ще прилага ефективно "санкциите и ще следи отблизо, ще оценява по принцип и ще контролира ефективно дали Русия се опитва да злоупотребява с възможностите за транзит."

Властите на Калининградска област оцениха положително решението на ЕС за калининградския транзит, но смятат, че механизмът за определяне на средния обем на транзитните товари в региона и последиците от забраната за сухопътен транзит в региона са неясни. Това заяви Дмитрий Лисков, ръководител на пресслужбата на регионалното правителство, цитиран от агенция ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия ще започне да следи отблизо изпълнението на стъпките на ЕС по въпроса за транзита към Калининград. Тя също така нарече решението на Европейската комисия проява на "реализъм и здрав разум", като същевременно отбеляза, че Русия все още има въпроси относно съдържанието на документа. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар