Зима

Зима
Пролет

20 юли 2022 г.

Владимир Путин не искал война, но Западът не му позволил друг избор

Според анализатори Кремъл изобщо не е изпаднал в изолация - както твърди Запада, и запазва влиянието си в региона въпреки посещението на Байдън в Близкия изток 

 

По време на пътуването си до Техеран Владимир Путин заяви, че е постигнат напредък, който може да позволи на Русия да отмени блокадата на украинската пшеница - проблем, който заплашва с глад в Африка.

"Искам да Ви благодаря за усилията Ви за посредничество - каза руският президент на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. - С вашето посредничество напреднахме. Все още не всички въпроси са решени, но фактът, че има движение, вече е добър."

Това е второто пътуване на Путин зад граница след инвазията в Украйна. Според анализатори то "показва", че Кремъл изобщо не е изпаднал в изолация - както твърди Запада, и запазва влиянието си в региона въпреки посещението на Джо Байдън в Близкия изток.

Освен с турския президент Ердоган, Владимир Путин разговаря и с иранския президент Ебрахим Раиси, и с върховния лидер Али Хаменей, който предложи помощ на Москва, съобщава Banker.bg.

"Войната е тежък и труден въпрос и на Иран никак не му е приятно обикновените хора да страдат от нея, но в случая с Украйна, ако не бяхте поели инициативата, другата страна щеше да предизвика войната със собствена инициатива. Ако пътят е отворен за НАТО, той не познава граници и ако не бъде спрян в Украйна, те ще започнат същата война след известно време под претекст за Крим", заяви аятолах Хаменей.

"Никой не подкрепя войната, а загубата на живота на обикновените хора е голяма трагедия, но поведението на Запада не ни накара да имаме друг избор, освен да реагираме. Някои европейски страни заявиха, че са били против членството на Украйна в НАТО, но после се съгласиха под американски натиск, което показва липсата на независимост", реши да спази дипломатичния бон тон властелинът на Кремъл.

Въпреки че по отношение на Украйна бе постигнато широко съгласие, напрежението все пак "промъкна" изпод глазурата, когато Хаменей предупреди Турция да не навлиза в Северна Сирия.

Ердоган, вероятно възползвайки се от "разсейването" на Путин в Украйна, заплашва с нова военна офанзива в Северна Сирия с интимната мисъл да  прогони колкото се може по-далеч от границите си подкрепяните от САЩ кюрдски бойци. Операцията е част от плановете на Турция за създаване на безопасна зона по границата със Сирия, която да насърчи доброволното завръщане на сирийските бежанци - ход, който би бил много популярен в Турция, тъй като Ердоган го чакат тежки избори догодина.

На среща с Хаменей обаче той е бил предупреден да не предприема подобен ход. 

"Всяко военно нападение в Северна Сирия определено ще бъде от полза на терористите и ще навреди на Турция, Сирия и целия регион", заяви иранският духовен водач и недвусмислено уточни: "Иран ще се противопостави на всяка заплаха за целостта на Сирия и затова е необходимо да се сложи край на въпроса чрез преговори!"

От началото на юли сирийските кюрди няколко пъти поискаха Техеран и Москва да ги защитят от попълзновенията на Анкара. Руски военни представители дори отпътуваха за региона, за да инициират сключване на споразумение между сирийското правителство и сирийските кюрди, което да обезсмисли турската военна "операция" в Северна Сирия.

Владимир Путин, Ебрахим Раиси (в средата) и Реджеп Тайип Ердоган обсъждат на крак актуалното международно положение



Няма коментари:

Публикуване на коментар