Зима

Зима
Пролет

26 юли 2022 г.

Европа изчерпа всички възможности за санкции срещу Русия

ЕС не е готов да се откаже от руския газ, тъй като дори да се справи с проблемите с доставките, това е трудно 

 

Европейският съюз прие нов пакет от санкции срещу Русия, но този път сред тях няма сериозни мерки, пише френският вестник вестник "Монд".

"Изчерпахме възможностите си", цитира вестникът неназован дипломат. ЕС не е готов да се откаже от руския газ, тъй като дори да се справи с проблемите с доставките, това е трудно. Дори Полша и балтийските държави не са готови да внесат подобно предложение, още повече, че то би подчертало разделението в блока, се посочва в статията.

Ето защо новите санкции имат за цел само да коригират ефекта на предишните санкции, отбелязва авторът на статията, така че те да действат по-ефективно и да се заобикалят по-трудно. Например забраната за достъп на руски кораби до европейски пристанища беше разширена до пристанища в съседни държави, където сега се разтоварват определени стоки.

Освен това Европа се стремеше да гарантира, че нейните санкции са в хармония с тези на Г-7: там например те отхвърлиха руското злато в края на юни. По същата причина беше удължена забраната за износ в Русия на редица стоки, включително полицейски каски и ядрени технологии. Експертите са изчислили, че през миналата година за Русия са изнесени стоки на стойност 88,4 млрд. долара, а днес 28% от тях са забранени. В същото време 51% от руските стоки вече не могат да се доставят в ЕС.

В статията се отбелязва, че все пак има някои облекчения. Тъй като страните от ЕС са обвинявани, че действията им водят до недостиг на храна и глад в Африка, Европа реши, че може да деблокира средствата на руските банки, ако това е необходимо за възстановяване на търговията с храни, пише "Монд".

Припомняме, че на 21 юли Съветът на Европейския съюз одобри седмия пакет от антируски санкции, включващ частично ембарго върху златото, включването на 55 физически и юридически лица в черния списък и разширяването на списъка със забранени за внос стоки с двойна употреба. Новият пакет налага забрана за износ на злато от Русия и разширява черния списък на ЕС, но значително облекчава редица финансови ограничения срещу руския износ на петрол и храни и отменя някои забрани за доставки на Русия на определени авиационни стоки и услуги.


"Монд", превод: Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар