Зима

Зима
Пролет

18 юли 2022 г.

Сергей Лавров: Германия и Франция "убиват" Минските споразумения

Външната политика на колективния Запад последователно води до търсене на все нови театри на война.“ 

 

"Германският канцлер Олаф Шолц се опитва напразно, когато изисква от Русия ново споразумение за гаранции за териториалната цялост и суверенитета на Украйна след провала на Минските споразумения."

Това се казва в статия, публикувана в понеделник руския външен министър Сергей Лавров за вестник "Известия".

Според министъра, Берлин и Париж са убили Минските споразумения, прикривайки Киев, който открито отказва да ги спазва. „Постановката приключи, finita la comedy“, каза ръководителят на руското външно министерство.

Лавров подчерта, че Минските споразумения са поредната инсценировка на Запада, както наскоро заяви в прав текст бившият лидер на Украйна Петро Порошенко.

„Цената на тази инсценировка все още се плаща от украинския народ, който дълги години Западът принуждаваше да се примирява с живота под игото на русофобския неонацистки режим“, добави още Лавров.

Външната политика на колективния Запад последователно води до търсене на все нови театри на война“, се казва още в статията.

Ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че Европа, "изградена" от Вашингтон на антируския фронт, страда повече от останалите от необмислени санкции. Според него Брюксел изпразва арсеналите с доставки за Киев, като същевременно не изисква доклади кой контролира и къде след това отива оръжието, съобщава Cross.bg.

Подобни тенденции, отбеляза Лавров, „заедно с практическото сливане на ЕС с НАТО правят все още звучащите разговори за стратегическата автономия на ЕС нищо повече от спектакъл“.

Лавров обърна внимание и на изказването на ръководителя на външната служба на ЕС Жозеп Борел, че конфликтът трябва да бъде прекратен с "победата на Украйна на бойното поле". Според министъра това "подсказва, че дори такъв инструмент като дипломацията губи смисъла си в "сценичното представление" на Европейския съюз". 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар