Зима

Зима
Пролет

17 юли 2022 г.

Хърватия не позволи на сръбския президент да посети мемориала в Ясеновац

Сръбският премиер Ана Бърнабич коментира, че случилото се е равностойно на това да се забрани на президента на Израел да посети Аушвиц 

 

Хърватските власти са забранили на сръбския президент Александър Вучич да посети мемориалния комплекс на мястото на концентрационния лагер Ясеновац.

Сръбският премиер Ана Бърнабич определи решението като "най-големият скандал между Сърбия и Хърватия в най-новата им история".

Според хърватското издание Jutarnji Александър Вучич искал да премине границата с Хърватия и да отиде в Ясеновац, а след това да посети град Пакрац. Затова обаче той не бил информирал хърватското посолство в Сърбия.

„Той не спази никакви протоколи, искаше да направи това, което си е намислил, пренебрегвайки процедурите и правилата на дипломацията. Освен това той смяташе да бъде придружен от телевизионни репортери и оператори. На това премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и правителството ясно казаха „не“, е позицията на хърватските власти, цитирана в Jutarnji.

От друга страна сръбският премиер Ана Бърнабич коментира, че случилото се е равностойно на това да се забрани на президента на Израел да посети Аушвиц.

„Това е антиевропейско и антицивилизационно решение, грубо нарушение на свободата на движение. Дори не говорим, че е и неуважение към сръбските жертви. Това е най-големият скандал между Сърбия и Хърватия в най-новата им история”, възмути се министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, цитиран от Banker.bg.

Той дори посочи, че от днес, 17 юли, всички служители на хърватската държава, всички притежатели на официални или дипломатически паспорти ще трябва да декларират защо преминават през Сърбия и каква е целта на посещението им.

Ясеновац е комплекс от концентрационни лагери, създаден през май 1941 година. Според различни оценки в Ясеновац са убити между 83 000 до над 700 000 души, сред които стотици хиляди сърби, евреи и цигани. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар