Зима

Зима
Пролет

4 юли 2022 г.

Надеждите им да я видят победител са неосъществими!

Когато дойде времето за преговорите, то не Украйна ще диктува техните условия, а реалният и неизбежен победител в тази операция: Русия 

 

В последните дни се забелязва нов ентусиазъм на лидери на Запада и неговият военен блок НАТО по отношение на сраженията в Украйна. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е икономист по професия и от есента  вече ще е управител на централната банка на Норвегия, заяви: конфликтът в Украйна ще завърши на масата за преговори, но на условията на Киев!

На същото мнение е и друга влиятелна персона – помощникът на американският президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. За него сега задачата на САЩ е да дадат на украинците „инструменти, които са им необходими за да получат, колкото се може по-силна позиция на преговорите“.

Естествено, Великобритания – лидер по ненавист към Русия на планетата, също наля „бензин в огъня“. Направи го нейният външен министър Лиз Тръс – тази същата, за която  сънародничката й, журналистката Мери Дежевски твърди, че е един невероятно арогантен и крайно неграмотен човек. В интервю за влиятелната френска медия  Le Journal du Dimanche тя категорично заяви: не трябва да се допуска ново Минско съглашение, Украйна се нуждае от чиста победа!

Позицията във властта, която заемат тези хора, им позволява да получават възможно най-богата и точна информация от всевъзможни разузнавателни източници. И е трудно да допуснем, че те нямат ясна представа за това, което сега се случва на украинска територия. Но тяхната задача не е да ориентират нас, простосмъртните в ситуацията – пред тях  са поставени съвсем други  цели. Те трябва да превключат вниманието на хората от невероятната мизерия, която ги връхлита заради идиотската политика на западните управляващи „елити“. На този фон интересът към случващото се в Украйна вече затихва – за хората далеч по-важни са цените на дизела, тока, водата, храната и др., в собствените им страни. Експерти прогнозират, че само след няколко месеца Запада (а с тях и България!) ще бъдат обхванати от гладни бунтове. А това означава, че става все по-трудно да се манипулира общественото мнение с дезинформация и лъжи за „руския агресор“, създавани неуморно от безброй щедро платени манипулатори. Това определено вече тревожи основният „спонсор“ на политиците и манипулаторите – производителите и търговците на оръжия. За тях, колкото по-дълго продължава конфликта в Украйна, толкова по-високи ще  са и печалбите им.

Има, естествено, и други причини Запада да иска разгром на Русия на украинска територия – там, където той реализира сега своята опосредствена (прокси) война срещу нея. Така лидерът на „свободния свят“ – САЩ, който командва васалите си по света и у нас, е силно заинтересован да не позволи Москва да постигне сериозни победи поне до есента. През ноември т.г. ще има избори за американския Конгрес и един провал в Украйна, където сегашната администрация е наляла вече милиарди долари, взети от данъкоплатците, ще означава сигурна загуба за управляващата демократическа партия. Несъмнено нейните политически противници вътре в Америка най-активно ще се възползват от това, както  ще припомнят и за бягството на американците от Афганистан.

Джон Дж. Миършаймър е професор по политически науки в Чикагският университет, автор на много книги. Американската медия The National Interest публикува негов анализ, в който той припомня: точно САЩ и неговите съюзници  изиграха решаваща роля за да ги има сегашните събития в Украйна. Пак те играят централна роля и за днешната прокси война срещу Русия на нейна територия. САЩ са вманиачени да вкарат Украйна в НАТО и да я превърнат в западна база и заплаха за Русия. За американският политолог е пълна лъжа твърдението, че Владимир Путин иска да погълне Украйна. И най-сигурното доказателство за това е военната стратегия, която прилага Москва от началото на своята операция. Тя си поставя ограничени цели – освобождаване на източна и южна Украйна, където живее предимно  руско население. Джон Дж. Миършаймър  е категоричен: САЩ не са заинтересовани от мирно решение на сраженията на украинска територия и затова те ще продължат още много време.

Ето защо сега започва нова ескалация на манипулирането ни, част от която впрочем е и изгонването на руските дипломати от България. Това решение не следва да бъде приписвано на „Киро простото“ – интелектът му е недостатъчен дори и това да сътвори. То е дело на тези, които дърпат конците му – англосаксите. Към Украйна се насочват нови огромни конвои с оръжия, произведени на Запад и у нас. Стана ясно, че по американска инициатива около 50 държави са обещали да доставят на Украйна още оръжие – над 600 танка, около 500 артилерийски системи, над 600000 снаряда, модерни ракетни системи за залпов огън, противокорабни ракети, противовъздушни системи, противотанкови комплекси и др. Само САЩ се готвят в близките дни да предадат на украинският режим нов пакет военна помощ за над 800 милиона долара.

Означава ли този нов етап на прокси войната на Запада и България срещу Русия, че Украйна ще  победи и утре ще диктува условията  на преговорите? Само един безкрайно наивен човек, който въобще си няма представа за това, което сега се случва в Донбас, край Харков, в Запорожието и на юг в Украйна, може да повярва на подобни глупости. Истината е, че  украинският режим няма никакви шансове да попречи на Русия да постигне целите си – да освободи от неговата окупация територии,  исконно населявани от руснаци. Колкото повече Запада и България я тъпчат с нови оръжия и боеприпаси, толкова повече се удължава агонията на украинският марионетъчен режим. И се увеличават шансовете държавата Украйна в сегашният и вид да изчезне от географската карта на света.

Много са факторите, които гарантират разгрома на украинския режим и победата на Русия – от каузата, заради която започна руската специална операция до невероятната подкрепа на руския народ на политиката на президента Владимир Путин. Тук ще обърна внимание само на един от тях: състоянието на украинските въоръжени сили. Оръжията, включително най-модерни и смъртоносни, безспорно са нещо важно за победата в един конфликт. Но още по-значима от тях  е боеспособността на тези, които ги ползват. Сегашното състояние на украинските въоръжени сили най-точно може да бъде описано с понятието „плачевно“. Дори само преглед на украински социални мрежи може да ни увери в това. Войници пишат, че не са виждали командирите си на бойното поле. Други признават, че се налага да доубиват свои ранени другари, за да спестят страданията им – няма медицинска помощ. Непрекъснато се увеличава броят на дезертиращите украински военни и отклоняващите се от участие в бойни действия. А в резултат на невероятно мощната руска артилерия в бойните части вече са останали от 20 до 50 на сто от техният щат – останалите са убити, ранени, пленени или избягали.

Руските военни сега прилагат нова и много успешна тактика – те унищожават своят противник, ако откаже да се предаде, с мощни и непрекъснати артилерийски удари. Към тях се добавят  стремителни атаки на неголеми, но отлично подготвени и въоръжени щурмови групи. Така, ако на руските подразделения им трябваха 4 месеца и 5 дни за да освободят Мариупол, то за да изгонят украинските военни части от последните два окупирани града на Луганската народна република (ЛНР) – Северодонецк и Лисичанск, им бяха необходими по няколко дни. При това загубите, както сред мирното население, така и сред руските бойци и техните съюзници от ЛНР, са минимални. Град Лисичанск е съхранен от разрушения, с изключение на  административни сгради, които варварски се взривяват от украинските войски, преди да избягат.

Сега, след пълното освобождаване на ЛНР  съюзните войски продължават операцията вече на територията на съседната Донецка народна република (ДНР). Следва освобождаването на територии от Харков на северо-изток до Николаев и Одеса на юг, където руските подразделения и милициите на ДНР и ЛНР  ги очакват също така укрепвани осем години украински позиции. Но не и непревземаеми за тях.

А, когато дойде времето за преговорите, то не Украйна ще диктува техните условия, а реалният и неизбежен победител в тази операция: Русия.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар