Зима

Зима
Пролет

21 юли 2022 г.

Фактчекърката, платена от американското посолство, се катери върху гърба на Кеворк Кеворкян. Жалка картинка!

Всички, които не тиражират зомбираните опорки на американското посолство били „дезинформатори“ 

 

Това e Ралица Ковачева, главна редакторка на платформата Factcheck.bg, която дала интервю за „Свободна Европа“ в качеството си на изживяваща се като Последна Инстанция на „Истината“ и като Проверител на „Дезинформацията“, в което клейми всички, които не мислят, говорят и пишат, както е наредило Американското посолство.

Интервюто – тук:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31950617.html?fbclid=IwAR3dvmNNjmhUIfqF81kE80X5d2nAS-RAHPgX9SQtVWHQyfo5tXx0DL4gcvs

Ето мъничка част от него:

„- Потребителите обаче са само от едната страна, от другата имаме и източниците и разпространителите на дезинформация и фалшиви новини. Какво знаем за тях?

- Това, което се опитваме да правим ние и което се случва вече и в научни изследвания – не достатъчно, но се случва, е да търсим свързаности, следейки наративите, разказите. Има една известна журналистическа фраза „Follow the money“ (от англ. – „Следвай парите“, бел. ред.), ние не можем, има си органи, институции, които следят потоците от пари. Ние можем да следим потоците от думи. И за това в нашата работа непрекъснато се стараем да покажем къде откриваме такива свързани еднакви послания, еднакви конструкции, и кои са техните разпространители.

Например, направихме това за активно разпространяваната тема за биолабораториите, които Америка финансира и поддържа в Украйна и други държави. Тя между другото не е отсега от войната, на няколко пъти тази тема припламва. Любопитното е, че първият път е след нахлуването на Русия в Грузия 2008 г. Така че има си очевидно предистория. И ние тогава направихме едни проверки във Фейсбук. Установихме, че изданието pogled.info е отбелязало някакъв невероятен скок от началото на войната.

- Скок в популярността си?

- Да, да, изключително силно, в пъти. Като го сравниш с други популярни новинарски български медии, просто пикът е изключително видим. Другият такъв най-голям разпространител на тази тема се очертаваше страницата „Мартин Карбовски“. Друг разпространител беше Кеворк Кеворкян със своите коментари във Фейсбук и още много други. Но въпросът е, че като погледне човек и по други теми, ще види същите и още няколко страници и медии, които препубликуват едни и същи неща, използват един и същи език, използват едни и същи конструкции, ако щете.“


„Следвай парите“, вика тая Последна Инстанция на „Истината“.

Ами като „следваме парите“, които спонсорират фактчекърството и, а именно – Американското посолство и НАТО, веднага разбираме що е то „Истина“ според „джандарите“ фактчекъри – „Истина“ е всичко онова, което е яростно русофобство, обслужващо Американското посолство.

Тия цербери, които блокират, докладват, клеймят и призовават „институциите“ да се справят с всички нас, които си позволяваме да мислим със собствените си глави и все още не сме се превърнали в „зомбита“, като тая на снимката, си позволяват дори да обявяват и страницата на Кеворк Кеворкян като „дезинформация“. „И още много други“, които не пишат „правилното“ за Американското посолство, че Путин е лош, че е людоед, че е новият Хитлер, и че умира, пардон, ще умре до няколко месеца, щото основателите на „Истината“ – американските господари на фактчекърите тиражират тая „Истина“ ежедневно.

Ало, фактчекърке, налягай си парцалите в американското посолство и не се упражнявай върху Кеворк Кеворкян и защо хората вярвали на него, а не на тебе! Ако имаше и грам обективност и честност у теб, фактчекърке, изследването ти щеше да е на тема – защо хората не вярват на вас – фактчекърите, а на „дезинформаторите“. Ще те улесним малко – защото от хиляди километри личи колко сте зависими, необективни и манипулативни, и защото – за твое огромно съжаление, българите не са толкова тъпи и в голямата си част, за щастие, не се поддават на американското „зомбиране“.

Ние от „и още много други“, които месеци наред сме блокирани, благодарение на усърдието на твоите фактчекъри, великодушно наблюдаваме колко сте смешни и жалки. Точно толкова, колкото са платените наемници – слуги. Има една дума на турски, подходяща за случая – измекяри.


Веселина Томова, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар