Зима

Зима
Пролет

14 юли 2022 г.

Русия отнема сертификатите на два военни завода в България

"Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия." 

 

"Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия."

Това съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Това са българските "Терем - Летец" и "Авионамс", както и чешкото "Лом Прага".

"Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на "Лом Прага", "Терем - Летец" и "Авионамс", посочи Захарова.

Ще бъде преустановено предоставянето на проектантска и техническа помощ за капиталови ремонти, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документация, както и доставка на резервни части за хеликоптери Ми.

Захарова заяви, че компаниите ще бъдат лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство, поради което руската страна "се освобождава от отговорността за безопасната експлоатация на хеликоптерите, ремонтирани в тези компании".

България беше обявила готовност да помогне на Украйна с ремонт на техника във военните си заводи. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар