Зима

Зима
Пролет

16 август 2022 г.

Деница Златева е новият изпълнителен директор на "Булгаргаз"

Дружеството е и с нов борд на директорите, след като четирима от петчленния управителен съвет са заменени 

 

Бившият вицепремиер в служебния кабинет, назначен от Румен Радев през 2017 година Деница Златева е назначена за директор на "Булгаргаз", съобщи бтв.

"Булгаргаз" е договорният партньор на руската "Газпром", която през април спря доставките на газ за България. Това означава, че Златева би водила преговорите с руския газов гигант, ако служебното правителство ги поднови. Тя няма професионален и експертен опит в енергетиката, но през 2020 г. е назначена от тогавашния директор а "Булгаргаз" за началник на управление "Административно".

Дружеството фактически има и нов борд на директорите, след като четирима от петчленния управителен съвет са заменени. Освобождават се изпълнителният директор Людмил Йоцов и членовете на борда Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов. Председателят му Иван Топчийски запазва поста си.

В борда влизат Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов, който е работил в държавния газов оператор "Булгартрансгаз" и в частната "Овергаз".

Деница Златева беше вицепремиер по европредседателството в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017 г. с премиер Огнян Герджиков. През 2008 - 2009 г. е началник кабинета на заместник министър-председателя по въпросите на еврофондовете Меглена Плугчиева. От 2009 до 2013 г. е депутат в европейския парламент, а след това става депутат в 42-то Народно събрание от БСП. От 27 януари 2017 г. е служебен заместник министър-председател, отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС.

Златева бе международен секретар на БСП по времето на Сергей Станишев, а след това е смятана за част от вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова.

Миналата година Велизар Енчев, кандидат за депутат от гражданската квота на партията, критикува Златева, че била част от "кохортата на ГЕРБ" и била назначена от Борисов. Тогава над 250 социалисти, членове на Националния съвет на партията, председатели на общински и областни партийни структури, Младежкото обединение, кметове, общински съветници и редови членове я подкрепиха с декларация.

Деница Златева и в момента е член на Националния съвет - широкото ръководство на БСП. 


 Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар