Зима

Зима
Пролет

16 август 2022 г.

Черно море и тримата мускетари

Сделката със зърното е рана в очите за администрацията на Байдън, която никога не е очаквала, че може да се договори споразумение, което изисква голяма гъвкавост от страна на руската армия 

 

Докато конфликтът в Украйна се насочва към Одеса, войната се издига до сферата на романтично приключение. 

Ако Александър Дюма беше жив, може би щеше да го осени идеята да напише продължение на своите Трима мускетари, историческият роман, написан през 1844 г., в който героични рицарски фехтовачи се борят за справедливост, подчертавайки абсурдността на Древния режим в обстановка, в която споровете между  републиканци и монархисти във Франция все още са ожесточени.

Абсурдът да се разпалва несъществуващ спор около руския ракетен удар срещу Одеса в петък (26 юли – бел. ред.) поставя украинския президент Володимир Зеленски за втори път в главната роля с трима пъргави мускетари – държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Първият път беше, когато Зеленски участва в руски музикален филм, базиран на романа на Дюма, с три красиви съветски актриси – Анна Ардова, Руслана Писанка и Альона Свиридова – в ролите на мускетари, който беше пуснат в Москва в навечерието на Нова година през 2004 г.

Връщайки се към настоящето, в петък това беше противоречие, което чакаше да се случи, когато Русия изстреля четири високоточни ракети „Калибър“ и унищожи украинската военна инфраструктура в пристанището на Одеса само ден след подписването на руско-украинската сделка за зърно в Истанбул, която предвижда възобновяването на износа на зърно от региона.

Зеленски веднага извика, че ракетният удар е „варварски“ акт. И Блинкън се включи, за да повдигне обвинения срещу Русия; Гутериш „недвусмислено“ осъди руския удар; и Борел мързеливо написа в Tweeter, че ракетният удар е „особено осъдителен и отново демонстрира пълното пренебрежение на Русия към международното право“.

Що се отнася до руснаците,  те го проспаха – до неделя, когато късно следобед Министерството на отбраната в Москва вмъкна две лаконични изречения в обичайния си ежедневен бюлетин за дневните операции в Украйна:

„Атака, извършена с високоточни ракети с голям обсег на морско базиране, доведе до ликвидирането на украински военен кораб и депо с противокорабни ракети Harpoon, доставени от САЩ на режима в Киев в пристанището на Одеса. Списъкът на неутрализираните цели включва и производствените мощности на предприятие, специализирано в ремонта и модернизацията на флота на ВМС на Украйна
“.

Скоро Зеленски излезе с уточнение, че изпълнението на зърнената сделка от пристанище Одеса не е под съмнение. Очевидно, той не се беше координирал с тримата мускетари, седящи другаде, които реагираха преждевременно. Блинкън вероятно е постъпил логично, отклонявайки вниманието от възобновените  в „Beltway“ проблеми с корупцията относно американските „лесни пари” за Украйна.

В основата си сделката със зърното е рана в очите за администрацията на Байдън, която никога не е очаквала, че може да се договори споразумение, което изисква голяма гъвкавост от страна на руската армия. Още по-смущаващо е, че сделката се оказва политическа победа за Русия.

Москва получава добра реклама заради прагматизма си да вдигне военноморската си блокада за справяне с глобалната продоволствена криза. Но това, което не е очевидно за повечето хора, е, че сделката за зърно също е съпътстваща сделка, която ангажира ООН да вдигне ограниченията, наложени от ЕС и САЩ върху износа на зърно и торове от Русия.

При това, наред с големите приходи от износа на зърно и торове,  е и неизмеримата репутация, която Москва печели от толкова много страни, критично зависещи от руската пшеница, особено в Западна Азия и Африка. Очевидно желанието да провалят партито в Москва се оказа неустоимо за Blinken & Co.

Влиза Сергей Лавров. От  град Ойо, Република Конго, дълбоко в сърцето на Африка, където пътува, за да проследи сделката със зърно – Русия е доставчик номер 1 на зърно за Африка – външният министър Лавров усети огромен потенциал в създалата се ситуация. Той отбеляза три точки, докато излиташе от Ойо в посока Кампала:

- Зърнената сделка по никакъв начин „не ни забранява да продължим специалната военна операция и да ударим военна инфраструктура и други военни цели. И представителите на секретариата на ООН… потвърдиха тази интерпретация на документите вчера.” (Гутериш очевидно не е бил наясно.)

- Ракетният удар е насочен срещу „отделна част от Одеското пристанище, така наречената военна част“ и следователно „няма никакви пречки за доставка на зърно на контрагенти по Истанбулските споразумения и ние не сме създали нито една“. (Наистина, самият Зеленски го признава.)

- Ракетният удар беше насочен срещу склада, където се съхраняваха противокорабните ракети Harpoon на Пентагона. „Тези ракети са доставени, за да представляват заплаха за руския Черноморски флот. Сега те не представляват заплаха”.

Това, което Лавров не каза, но би намекнал, е, че Одеският театър на войната вече е станал „кинетичен“ и атаката от петък създава прецедент. Ракетният удар подчертава, че Москва вероятно е предвидила лудориите на Пентагона да използва сделката за зърно, за да защити своето разполагане на модерни ракети Harpoon в пристанището на Одеса.

Любопитно е, че край бреговете на България, недалеч от Одеса, на 14-25 юли САЩ участваха в многонационално морско учение „Бриз 2022“, включващо 24 военни кораба, катери, спомагателни кораби, пет самолета и четири хеликоптера, управлявани от 1390 военноморски персонал от единадесет страни членки на НАТО!

Разногласията относно ракетния удар подчертават, че специалната военна операции на Русия в Украйна ще остане незавършена и неубедителниа, докато Москва напълно не отреже достъпа на САЩ и НАТО до пристанището на Одеса и не подкопае способностите на алианса в Черно море. Ясно е, че това е още далеч.

Междувременно голямата игра в Черно море се ускорява и Блинкен удвоява залога от Азербайджан. В понеделник той разговаря с президента Алиев, за да обсъдят очакваното предложение на Вашингтон „за насърчаване на отварянето на регионални транспортни и комуникационни връзки“. Азербайджан е избран за плацдарм за НАТО в Южен Кавказ.


Мелкулангара Бхадракумар, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар