Зима

Зима
Пролет

26 август 2022 г.

Никита Михалков: Сега е безсмислено Русия да номинира филм за "Оскар"

Руски филми три пъти са печелили в тази категория: "Война и мир" на Сергей Бондарчук (1968), "Москва не вярва на сълзи" на Владимир Меншов (1981) и "Изпепелени от слънцето" на Никита Михалков (1994) 

 

Никита Михалков е убеден, че Русия не трябва да номинира филм за "Оскар" сега, защото е "безсмислено". 

Това мнение режисьорът изрази в интервю за ТАСС. Председателят на Съюза на кинематографистите в Русия припомни, че по-рано е предложил създаването на Евразийска филмова академия, подобна на Американската академия за филмово изкуство и наука, която би могла да връчва собствена награда.

Руският комитет за Оскар избира филм, който може да се класира за "Оскар" в надпреварата за най-добър чуждоезичен филм. По-рано режисьорът Андрей Кончаловски каза пред ТАСС, че политическата ситуация не трябва да засяга руския комитет за "Оскар" и страната трябва да номинира свой филм.

„Аз напуснах този комитет, смятам, че е абсолютно ненужен", заяви обаче Никита Михалков. „Струва ми се, че изборът на филм, който ще представя Руската федерация в страна, която всъщност сега отрича съществуването на Русия, е просто безсмислено", обясни режисьорът, цитиран от Glasove.com.

Номинираните за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм се предлагат от самите страни. Руски филми три пъти са печелили в тази категория: "Война и мир" на Сергей Бондарчук (1968), "Москва не вярва на сълзи" на Владимир Меншов (1981) и "Изпепелени от слънцето" на Никита Михалков (1994). 

95-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" за 2022 г. ще се проведе на 12 март 2023 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар