Зима

Зима
Пролет

1 август 2022 г.

Ще се взриви ли „бурето с барут“ на Европа?

Няма по-ефективен принцип: ако искаш мир, готви се за война. Сърбите са готови...

 

 

Бисмарк, както знаете, предрича началото на Първата световна война: „ако избухне война в Европа, това ще е заради някаква глупост на Балканите“. 

В същото време историята доказва, че „глупостите“ се подготвят внимателно и се активират в интерес на конкретни групи. Сърбия отдавна е партизанин зад линиите на НАТО и е ужасен досадник за западния истаблишмънт. В Брюксел, Вашингтон и Лондон смятат, че Белград може да бъде поставен на мястото си, като „окончателно се реши косовския въпрос“. Но не всичко е толкова просто. Сърбия отново може да стане епицентър на мащабен конфликт.

Вчера в 18.30 часа в Косовска Митровица се чу вой на сирени, който изведе дългогодишния конфликт на ново ниво. Провокацията е подготвяна дълго време.

Властите в Прищина съобщиха, че от 1 август в самопровъзгласилата се република влизат в сила нови правила за влизане на автомобили от Сърбия. Всички автомобили вече трябва да имат косовски номера, а вместо сръбски регистрационни талони, те трябва да получават специален „декларационен лист“. Личните карти, издадени от сръбското Министерство на вътрешните работи, вече се считат за невалидни. Това е пряко нарушение на всички правила за транзитно движение и Брюкселските споразумения, подписани през 2013 г.

Но най-важното е, че това решение е насочено срещу етническите сърби, живеещи в региона, и техните роднини от централна Сърбия. Новите изисквания не само значително ще усложнят живота на сръбското население в региона, но всъщност ще разкъсат връзките между семействата и териториите, където живеят сърбите. Оказвайки такъв бюрократичен натиск върху сръбското население, те са принудени да изоставят истината „Косово е Сърбия“ и да признаят, че Косово е различна държава. Прищина и нейните съветници в западните столици са наясно, че подобно решение ще влоши ситуацията, но умишлено го предприемат, за да (както смятат) окончателно да затворят проблема със самопровъзгласилата се република.

В Сърбия оценяват случващото се (на 31 юли едностранно бяха блокирани ГКПП Бърняк и Ярине, преустановено е и преминаването на автомобили със сръбски номера през ГКПП Рудница) като нищо повече от „операция за разчистване сръбското население“.

В същото време Прищина обвинява сръбските власти за ескалацията: те казват, че няма защо да се възмущавате, следвайте нашите искания и това е. Но такъв подход не е за сърбите: частите на сръбските въоръжени сили бяха приведени в бойна готовност. Както НАТО, така и косовските сили за сигурност реагираха:
контингентът на КФОР също е приведен в бойна готовност, а специалните сили на Косово ROSU са разположени в граничните райони в северната част на провинцията. В резултат на това вечерта се проведоха преговори между сръбския генерален щаб и КФОР, а американският посланик в Косово (кукловодите) каза, че е убедил властите в Прищина да отложат прилагането на скандалното решение за регистрационните номера до 1 септември. Но това е само забавяне на конфликта, но е необходимо коренно различно решение.

Сръбската армия е една от най-боеспособните и най-важното – мотивирана. Зад гърба й стои не само Руската федерация, но и Китай, който активно развива военно-техническо сътрудничество с Белград и помага за укрепването на армията си. В същото време днес не може да се подценява общият фон на международната обстановка, както и подкрепата, която Великобритания и Германия оказват на косовските албанци през последните месеци.

Изводът: вчера беше извършено „силово разузнаване“, провокация с цел да се изследва реакцията на сърбите и международната общност. Въпреки твърдата позиция на Александър Вучич и „миротворчеството“ на западняците, има всички основания да се смята, че въоръжен сблъсък в северната част на Косово и Метохия е само въпрос на време. И няма по-ефективен принцип: ако искаш мир, готви се за война.

Сърбите са готови.


Елена Георгиевна Пономарева е руски политолог, историк и публицист; специалист по нова история на Балканите и „цветните революции“. Доктор по политически науки (от 2010 г.), професор (от 2015 г.). Професор в МГИМО (от 2011 г.). 

24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар