Зима

Зима
Пролет

24 август 2022 г.

"Ангелите на Кирил" отлитат. Закономерно

В партиите когато един център на сила губи позиции, местата си губят и тези, които са свързани с него 

 

Диана Дамянова, Лена Бориславова, Яна Балникова...

Какво е общото между тях? Най-малкото - че са амбициозни дами, които бяха в тясното обкръжение на бившия премиер и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Но го напуснаха и няма да са до него в предизборната кампания за предстоящия вот.

Кирил и Асен, както всички ги наричаха преди година, дойдоха като водачи на нови поколение в политиката. В него доминираха "Ангелите на Кирил", както медиите нарекоха съзвездието от красиви, млади и образовани в западни университети жени.

Но сега ангелите отлитат един по един.

Защо си отиват?

Първа беше пиарката Диана Дамянова. Дамянова бе "сивия кардинал" до Петков - постоянното присъствие до него, макар и в сянка. Тя го придружаваше на интервютата му в телевизиите, давайки до последно съвети коя тема да подчертае, а коя - да избегне. Според запознати Диана Дамянова можела да се види постоянно в коридорите на "Дондуков" 1.

Преди седмица обаче тя написа във Фейсбук, че "отива на село" и ще се върне в София на 2 октомври за гласуването. Но няма да "бъде отговорна за победата на ПП". "Победата през ноември миналата година броя като „венец“ на собствената си кариера. Време е сега да се даде път на младите и на професионалистите", написа още в социалната медия известната пиарка.

Втора си тръгна Лена Бориславова, която беше неотлъчно до Кирил Петков от самото му начало като премиер до последната му пресконференция в Министерския съвет. В социалните мрежи дори бурно се коментираше снимка, на която изглежда, че двамата си тръгват от пресконференцията хванати за ръка.

Бориславова стана депутат от София, но напусна парламента, за да отиде в Министерския съвет, където зае два поста - на началник на кабинета на министър-председателя и на говорител на правителството. В тази си роля тя застана веднага пред медиите. И бе под прожекторите им през всичките почти седем месеца управление на кабинета "Петков". Тя почти винаги придружаваше премиера в задграничните му командировки, с което предизвика не малко сплетни, беше в парламента, когато той отговаряше на депутатски въпроси, активна бе и в медиите, хвалейки постиженията на кабинета.

След всичко това бе нормално да видим Бориславова отново в листите - начело в 24-и столичен МИР, например, където водеше миналия път. Но не. На 22 август тя обяви, че няма да участва в състезанието за 48-ото Народно събрание.

"Атакуваха ме лично, платих висока цена", изплака тя във Фейсбук.

А ден по-късно се разбра, че и друг "ангел" отлита. Яна Балникова, която бе съветник на Петков в правителството, обяви, че напуска политиката "по лични причини". И също избра Фейсбук за това откровение. На миналите избори Балникова водеше листата в Габрово, но после напусна парламента, за да стане съветник на премиера. Внезапното й решение да се откаже от политиката е странно, особено, ако се има предвид, че тя е до Петков от по-отдавна. Когато той бе служебен министър на икономиката, тя бе негов зам.-министър.

Интересно е дали ще разпери криле друг известен "ангел" - Деница Симеонова. Депутатът от Враца прочете първата декларация от името на "Продължаваме промяната", в която трябваше да очертае основното послание на партията - "ние сме родени през 80-те и 90-те години и нямаме нищо общо с демоните на миналото." Хората обаче запомниха друго - това, че нарече премиера Кирил Петков от парламентарнта трибуна "просто Киро". Изразът стана нарицателен.

Вижда се, че отборът на "младите и образованите" търпи преустройство.

От него се вижда, че отпадат свързаните лично с Кирил Петков хора.

А в една партия това винаги е признак за остри вътрешни противоборства.

Отдавна се говори, че в ПП има два лагера, които се борят за надмощие - на Кирил Петков, в който са Бориславова и Балникова, и на Асен Василев - в който е Даниел Лорер.

Лагерът на Петков по всичко личи, че губи мача. Той самият публично направи крачка назад - първо, като преди месец се съгласи да не е човекът, на когото президента Радев да връчи проучвателен мандат. Това бе Василев.

И второ, когато неотдавна затвърди това впечатление като публично обяви, че е готов да се оттегли като претендент за премиер от името на ПП. Оттогава видимо агресивно се налага личността на Асен Василев като силната фигура в ПП.

В партиите когато един център на сила губи позиции, местата си губят и тези, които са свързани с него. Закономерно.

Взелите надмощие имат "свои хора", които ще заемат местата на отлетелите.


Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар