Зима

Зима
Пролет

3 август 2022 г.

Приключи епохата на сътрудничество на Русия със Запада

"Връщане към ситуацията до 24 февруари в отношенията със страните от Северна Америка и Европа няма да има." 

 

"Епохата на сътрудничество със Запада приключи, дойде време да се отървем от илюзиите и да разберем, че връщане към ситуацията отпреди 24 февруари в отношенията с Европа и САЩ е невъзможно."

Това заяви директорът на Департамента по външнополитическо планиране към МВнР на Русия Алексей Дробинин.

"Независимо от продължителността и изхода от Специалната военна операция в Украйна, още сега можем да констатираме, че 30-годишната епоха на общо взето, конструктивно, макар и не безпроблемно сътрудничество със Запада, безвъзвратно е приключила", отбелязва Дробинин в своя статия за сп. "Международен живот", озаглавена "Уроците на историята и бъдещето - размисли за външната политика на Русия".

Според него сега на руските власти се предоставя възможност окончателно да се отърват от илюзиите и да излязат "извън рамките на парадигмата на "приятелско поглъщане", последователно прокарвана от западните сили след 1992 г."

"Ясно е, че връщане към ситуацията до 24 февруари в отношенията със страните от Северна Америка и Европа няма да има", категоричен е Дробинин, цитиран от Epicenter.bg.

Той смята, че Русия "е навлязла в остра фаза на единоборство с агресивния алианс от неприятелски държави", начело със САЩ. Целта на това обединение, както отбелязва дипломатът, е Русия да бъде отстранена като геополитически конкурент.

След началото на бойните действия в Украйна Западът засили санкционния натиск срещу Москва. Много държави обявиха замразяване на руските активи и започнаха да прокарват способи за отказ от руските енергоносители. Въпросните мерки се обърнаха срещу Европа и САЩ, като провокираха ръст в цените на храните и горивата, отбелязват руските медии.

В Кремъл определиха тези мерки като "икономическа война". Както отбеляза президентът Владимир Путин, санкциите нанесоха сериозен удар по цялата световна икономика, а резултатът от действията на Запада е влошаването на начина на живот на милиони хора по света.

Алексей Дробинин

Няма коментари:

Публикуване на коментар