Зима

Зима
Пролет

20 август 2022 г.

Ударите по Крим с американско оръжие заплашват да ескалират в широкомащабна война

Хората неминуемо задават един дълго повтарян въпрос: ще има ли обещаните удари по центровете за вземане на решения?
 

 

Вашингтон призна, че оръжията, които доставя на Киев, могат да бъдат използвани на територията на Крим. В същото време го нарича "самозащита". 

На свой ред министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников с готовност заявява ще го направим.

Вестник „Комсомолска правда“ отговаря на пет прости въпроса след гръмките изявления на Пентагона и офиса на президента на Украйна.

И сега какво? Това открито влизане на САЩ във войната срещу Русия ли е? Нека се опитаме да го разберем:

1. Как украинците ще ударят Крим? Какви оръжия имат?

Ако говорим за онези американски системи с голям обсег, които вече са доставени в Украйна (например реактивни системи за залпов стрелба Hymars), то те не достигат полуострова. Обикновените снаряди удрят на разстояние 40-50 километра (въпреки че се смяташе, че е на 70 км.)

Но ако украинците дори се опитат да стрелят със специални реактивни ракети (а това е почти тактическа ракета), тогава тя ще достигне цел на разстояние 272 километра. Но тук дори от най-близката до полуострова украинска точка не може да се стигнете до Крим. И всичките приказки за 500-те километра, на които лети тази ракета, са самохвална пропаганда.

Украинската "Точка-У" има обсег от 120 километра. Не е изключено да стрелят по Крим от... зенитно-ракетната система С-300. Те го имат и конструкторите казват, че това е възможно по принцип.

Друг вариант е пробив към полуострова на украински бомбардировачи камикадзе (да речем Су-24 - все още имат такива машини).

Е, ударните дронове не могат да бъдат изключени. Също така и Bayraktar-M2.

2. Къде могат да ударят?

Ако руската противовъздушна отбрана пропусне украински бомбардировачи или дронове, то по принцип до всяка точка на Крим.

3. Това ще бъдат ли критични удари за нас?

Като се има предвид, че в Крим създадохме най-мощната и най-важното самодостатъчна групировка от войски (а това включва не само сухопътни, авиационни, брегови войски, но и Черноморския флот), тогава е невъзможно да се стигне до критична точка. В крайна сметка отбраната на Крим ще бъде включена максимално от въздуха, от земята, от водата и под нея. В най-лошия случай ударите могат да бъдат сериозни, но не и критични.

4. Опасно ли е за почиващите?

Ако започнат мащабни военни действия, тогава със сигурност. Но всъщност това ще бъде война. И тогава не само почиващите, но и цялото население на Крим ще се държи по съответния начин. Но, както вече разбрахме, Украйна няма да има достатъчно средства за това. (За мозъци няма да говорим, Бог знае какво им се върти в главите).

5. Най-важното. Как ще отговорим?

Ще отговорим с всичко, което можем. Авиация, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, артилерия, тактически ракети, "Калибър", подводници. Това вече няма да е спецоперация, а "пълноценна" война, която едва ли ще се ограничи само в района на Крим. Тя ще отиде далеч отвъд него.

И тук отново хората неминуемо задават един дълго повтарян въпрос: ще има ли обещаните удари по центровете за вземане на решения?

Досега Москва е обещавала това повече от веднъж, но „се възпираше“, обяснявайки, че засега няма нужда да удря по тези центрове. Все пак сме хуманни хора, а не украински фашисти, които унищожават хиляди цивилни.

Но ситуацията, развитието на военните действия срещу Крим може да се развие по такъв начин, че все още трябва сериозно да „обезпокоим“ Киев с нашия „Калибър“ или, още по-лошо – с „Кинжали“.

Но, разбира се, всички наши удари ще бъдат нанесени по тези обекти, където се крият украински политици и военни (както и техните чуждестранни съветници), които одобриха ударите срещу Русия. Но това ще бъде принудителна мярка.


 "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар