Зима

Зима
Пролет

20 август 2022 г.

Рожденикът Андрей Кончаловски: Жена ми е „театрално животно“

За 85-тата годишнина най-добрите филми на Кончаловски ще бъдат излъчени по руски телевизионните канали 

 

Театралният и филмов режисьор Андрей Кончаловски, който днес става на 85 години, нарече съпругата си Юлия Висоцкая "театрално животно". 

В интервю за "Известия" той признава, че смята съпругата си за много талантлива актриса.

"Юля е театрално животно в най-висшия смисъл на думата. Колкото по-талантлив е артистът, толкова повече се притеснява, преди да излезе на сцената. По правило по-малко талантливите хора не се притесняват. А посредствените хора, които обичат себе си, изобщо не се притесняват. Но Юля, като много талантлив човек, винаги трепери и се притеснява.

Тя казва: "Няма да го направя! Оставете ме на мира! Вземете друга актриса, не мога да го направя!" Но в момента, в който се качи на сцената, тя се превръща в таран. От ужаса, който изпитва, падайки в бездната, изведнъж настъпва истинска трансформация", обяснява режисьорът.

Актрисата среща Кончаловски за първи път на 8 юни 1996 г., двойката празнува тази дата, както и годишнини от сватбата, а през 1998 г. официално регистрира връзката си. Имат две деца - Мария и Павел. Андрей Кончаловски и Юлия Висоцкая не казват почти нищо за състоянието на дъщеря си, която изпада в кома след автомобилна катастрофа през 2013 г., като самият режисьор е шофирал по това време. Той казва само, че животът им се е променил завинаги.

Андрей Кончаловски има и пет деца от предишни бракове и връзки: син Егор от актрисата Наталия Аринбасарова, дъщеря Александра от третата си съпруга Вивиан Годе, Дария от актрисата Ирина Бразговка, Наталия и Елена от четвъртата си съпруга телевизионната водеща Ирина Мартинова.

В същото време Кончаловски разказа пред ТАСС, че се отнася спокойно към подобни празници и не възприема юбилея като "повод за нещо глобално". Обикновено със съпругата си Юлия се среща с близки приятели, без пищни тържества, предаде БТА.

Режисьорът има много творчески планове. Той вече е започнал работа по сериал за събитията около Октомврийската революция. В края на август трябва да приключи кастингът, снимките са насрочени за есента. Те могат да продължат около година.

Кончаловски планира да работи и в театъра. През пролетта се състоя премиерата му в Московския градски театър - той постави "Укротяване на опърничавата" по Уилям Шекспир. Както направи трилогията за Чехов, сега смята да постави трилогия за Шекспир - комедия, трагедия, фентъзи. Следващото представление ще бъде "Макбет". Заради снимките на сериала, работата по продукцията е отложена за края на 2023 г.

За годишнината най-добрите филми на Кончаловски ще бъдат излъчени по руски телевизионните канали.

Ретроспектива на най-известните филми на режисьора ще има и в кината в цяла Русия до 31 декември. В нея са включени от "Първият учител" (1965) до филма "Скъпи другари!" (2020 г.). Освен това в Москва, Санкт Петербург, Калининград, Новосибирск и Екатеринбург се провежда ретроспектива от дванадесет избрани филма на Кончаловски.

Андрей Кончаловски е син на писателя и поета Сергей Михалков, брат на режисьора Никита Михалков. Той е един от малкото руски режисьори, които са известни в цял свят. Кончаловски работи в Мосфилм и в Холивуд, прави театрални и оперни постановки в страни, пише сценарии и книги, снима за телевизия.

Сред филмите на Кончаловски са "Романс за влюбени", "Историята на Ася Клячина, която обичаше, но не се омъжи", удостоен с наградата на Международната асоциация на филмовите критици на Берлинале през 1988 г. и две награди "Ника" , "Дворянско гнездо", "Кокошчицата Ряба", "Влакът беглец", "Танго и Кеш", "Вуйчо Ваньо", "Домът на глупците", "Одисей", "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин", "Рай", "Грях".

Андрей Кончаловски е написал 34 сценария, режисирал е 27 филма, поставил е три пиеси и пет опери, публикувал е шест книги и повече от 100 журналистически статии.

Юлия Висоцкая и Андрей Кончаловски минават по червения килим преди церемонията по закриването на 77-ия филмов фестивал във Венеция на 12 септември 2020 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар