Зима

Зима
Пролет

25 август 2022 г.

Държавата ли прави избори, или си играем на предизвестени обществени поръчки…

Дали ЦИК бяха готови за дейност по изборите в пълни мащаби, едва ли. Реално те изпуснаха месеци работа досега... 

 

ЦИК откри процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване в и извън страната в изборите за народни представители на 2 октомври, както и за частичните избори за кметове на 9 и 23 октомври тази година.

Дали това изненада някого… Не, разбира се.

За разлика от всички предходни избори, на които сме гласували с машини, сега държавата първоначално се опита да сведе до минимум участието на частни фирми в процеса. Но не би.

От ЦИК са писали до Министерството на транспорта и до Министерството на вътрешните работи с цел съдействие за транспортирането на машините. Идеята е била „Български пощи“ да поемат разпространението на машините, но от пощите са им казали, че не могат да покрият целия обем на транспорта. И така не се случва нищо.

Досега фирмата "Сиела Норма" бе основният доставчик на машините, отговаряше за техническата поддръжка, за логистиката - в по-голямата ѝ част. Държавата вече е собственик на всичките 12 837 устройства, както и на "ключа" за софтуера.

Ако иска да се справи сама обаче, тя трябва да наеме около 2500 души, които да обслужват машините в изборния ден, както и около 200 специалисти да конфигурират устройствата.

Какви са препъни камъните, с които трябваше да се справи ЦИК, ако организираше сама изборите

Започваме с организирането на информационната кампания и обучението за вота, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване, следва логистиката от склада до населените места, респективно преразпределянето от РИК до СИК, организирането на хора в колцентъра, който да подпомагат работа на техниците, ако някоя машина се развали. Как ще се наемат техници, включително и за чужбина, кой ще модифицира софтуера...

Дали ЦИК бяха готови за дейност по изборите в пълни мащаби, едва ли. ЦИК имаха достатъчно време да организират вота, но сега вече сроковете са сведени до близо 40 дни. Реално те изпуснаха месеци работа досега. И това е причината да открият процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване.

Иначе дейностите включват и инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина на до 500 специализирани устройства за електронно машинно гласуване в 3-дневен срок от решението на ЦИК за избор на изпълнител на дейностите, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на до 11 100 машини за гласуване, логистичното им осигуряване, техническо обслужване на машините и транспортирането им в страната за изборите за народни представители на 2 октомври.

Респективно ангажиментът на фирмата, която спечели, се пренася и за частичните избори за кметове на 9 октомври, както и за евентуален втори тур на частичните избори, където ще са необходими до 15 машини. За всички тях също ще трябва да се извърши параметризиране на бюлетините, конфигуриране, инсталиране и настройване на машините, както и логистичното им осигуряване, техническо обслужване и транспортирането им за първия тур и евентуален втори тур на частичните местни избори.

И какво прави ЦИК – още от същото

ЦИК обявиха, че ще изпратят покани до Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. и „Сиела Норма“ АД, за да участват в процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка.

Ми нали точно срещу такива обществени поръчки роптаеха всички в новото управление. Законът го позволява, факт. Такива поръчки има по строежа на „Хемус“, такива поръчки има в Министерството на отбраната, в Министерството на транспорта…

С думи прости - нищо ново под слънцето.

Иначе това са фирмите, които знаят как да се организират, че да имаме успешен вот. Просто вече са го играли този филм.

Но къде остава държавата… Кога и тя ще се научи да прави избори с машини. От месеци се говори да се прехвърлят машините в държавен склад, а в крайна сметка те все още продължават да се съхраняват там където са били – в частен склад.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 6 800 000 лева без включен ДДС. В нея е включена опция за допълнително възлагане на дейности при необходимост от допълнителни машини за частичните избори за кметове на 9 и 23 октомври тази година.

Срокът за подаване на ценовото предложение е до 26 август в 23,59 часа.


Калин Каменов, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар