Зима

Зима
Пролет

19 август 2022 г.

Няма схема - няма работа

Предвид хроничната ни вече мнителност относно намеренията някой управник да свърши нещо без да е част от задкулисна схема, мислим основно за актуалната

 

 

"Целта на служебния кабинет е, всички големи инфраструктурни обекти да бъдат максимално бързо завършени."

Това заяви регионалния министър Иван Шишков при обход на магистрала "Хемус". С което отново ни хвърли в оркестъра относно амбициите на служебния кабинет.

Най-напред президентът Радев заръча като приоритет сигурността и енергетиката - да не взимаме страна в украинската баталия. След това, редом с конституционно прогласеното организирането и провеждането на честни избори, премиерът Гълъб Донев постави пред подопечните му министри още куп грандиозни цели - възстановяване на доверието между институциите, намиране изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване работата по Плана за възстановяване и устойчивост и т.н. И всичко това - само за два предизборни месеца. 

И... въпреки призивите на експремиера Кирил Петков, че народа няма защо да се страхува от бъдещето и че не бива да се поддава на внушенията, с които денонощно го облъчват платени пиари, лобисти и политически брокери.

Дотук с поетиката, останалото е проза.

Специално за "Хемус", министър Шишков установи, че последните 6-7 месеца на магистралата не се е работило. Понеже нямало плащания към към държавния изпълнител "Автомагистрали" ЕАД. Който по принцип нищо не строи, а преразпределя пари между богопомазаните частни фирми. И то така, че голяма част от тези пари изобщо не стигнат до реалните изпълнители и работници.  

"Това, което видяхме, със сигурност никак не ме радва. Имаше израснали храсти по трасето. Магистралата буквално е стояла на трупчета. Не се работи така, както трябва. Това, което предстои да се направи е да се намери начин да се плати за свършеното и да се запази построеното, защото има риск изградени обекти да не могат да се ползват и да трябва да се събарят. По всякакъв начин строителят трябва да компенсира забавянето, за да спасим мостовите съоръжения, които са правени", коментира архитектът.

Но със срокове за пускане на участъци от магистралата не се ангажира, защото е наясно с батака, забъркан от кабинетите и обръчите на магистралчик и пътищар № 1 на републиката Бойко Борисов. Или строиш незаконно, докато крадеш безочливо, или строителство няма, а недостроеното се руши - това е въпросът.

Работа срещу раздадените в аванс стотици милиони не чакай, ако не раздаваш нови стотици милиони. Последен се опита да върне доказано успешния модел брокерът Гроздан Караджов, но номерът му не мина. След което партийният му патрон Слави Трифонов скочи като бик на червено срещу тази несправедливост и бутна редовния кабинет. За разлика от въпроса за имотното му състояние, което Дългия последователно крие и затова е далеч по-уравновесен в реакциите си.

Та, приказките на Шишков, че служебното правителство щяло не само да контролира започналото строителство на големите инфраструктурни обекти, а да даде начален тласък и на нови - с ударно проектиране, го приемаме за сведение. Предвид хроничната ни вече мнителност относно намеренията някой управник да свърши нещо без да е част от задкулисна схема, мислим основно за актуалната.

Първо - обични чалгари яхват протеста срещу Бойко с джипа. После - влизаме в режим чегъртане на модела и статуквото. Накрая идва ред на упражнението "Дръпване на чергата под промяната и стартиране на нейното чегъртане". Посланието е ясно: искахте промяна, а какво получихте?

Хаос, хаос, хаос.

А сред хаоса... Бойко Велики на бял кон!


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар