Зима

Зима
Пролет

13 август 2022 г.

Недоразумения на власт у нас работят за чужди интереси!

Очакват ни парламентарни избори.  Ще  спечелим, ако навреме се събудим от омайващите ни приказки и картинки и си спомним историята около ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“ 

 

Малко преди да напусне премиерският пост, обичливо нареченият от наши сънародници  „Киро простото“, намери време сред непрекъснатите си пътешествия  да посети и ядрената ни централа в Козлодуй. 

Там притежателят на харвардска диплома се изяви в добре познатата му роля на търговски агент. Той  настоя да се направи всичко възможно, за да купуваме гориво за нея от братска Америка. За тази цел на срещата си с представители на нейното ръководство той бе завел и хора от „Уестингхаус“. Бившият премиер категорично поиска единят от реакторите да заработи с гориво на тази американска компания – по възможност незабавно. Пред събралите се шефове на АЕЦ „Козлодуй“, титанът на мисълта ги информира, че войната в Украйна ще продължи поне пет години. И затова спешно трябва да се ускори процеса на смяна на доставчиците на ядрено гориво.

Естествено, „Киро простото“ забрави да спомене в Козлодуй за огромният си личен принос и този на неговата шуробаджанашка банда в коридорите на властта, за прекратените доставки на  природен газ от „Газпром“. И за всички онези нещастия, които ни очакват с идването на зимата. Неговата – измислена от американското посолство, партийка „Продължаваме промяната“, съвместно с „Демократична България“ и „ГЕРБ/СДС“, продължават да действат активно в посока окончателно скъсване на контактите ни с Русия. Включително и по отношение на ядрената ни енергетика.

По този повод в медиите се появи интересно мнение на Иван Хиновски, председател на Управителния съвет на Българския енергиен и минен форум. Той е категоричен: АЕЦ „Козлодуй“ ще спре, ако продължаваме да влошаваме отношенията си с Русия! Според видният специалист с богат опит в областта на енергетиката, сега 100 процента от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услуги за АЕЦ „Козлодуй“, се осигуряват от руски компании. И това не може да бъде променено бързо. Ако продължават управляващите с русофобската си политика спрямо Русия и тя реши да постъпи както с газовите доставки, АЕЦ „Козлодуй“ принудително ще спре. Запасите от ядрено гориво бързо ще се изчерпат и страната ни ще изпадне в изключително тежка ситуация. Без ядрената ни централа незабавно ще възникне остър недостиг на електроенергия, ограничения на електроподаването през зимните месеци,  повишаване на цената на тока за бита и др.  Иван Хиновски препоръча по дипломатически път да бъде направено всичко възможно за запазване на състоянието на търговските ни отношения с Русия и в областта на ядрената енергетика.

А една от причините да бъде ядосана Русия е и допускането на американски компании в АЕЦ „Козлодуй“. Но възниква и друг съществен въпрос: защо по дяволите се отказваме от сигурното, създавано точно за нашите ядрени реактори руско гориво? Каква е причината да предпочетем далеч  по-скъпото, сложно с доставките и при това носещо немалки рискове американско?

Отговор на този въпрос можем да намерим в една много интересна статия  на Кенет Рапоза, която се появи преди време в авторитетната американска  медия  „Форбс“. В нея се казва, че  САЩ водят истинска война в Източна Европа, в която противопоставят „Уестингхаус“ на  „Росатом“. Война, която САЩ отчаяно се опитват да спечелят. Целта на американците е да изхвърлят компанията на „Росатом“ за производство на горивни касети ТВЕЛ от пазара на ядрено гориво. За тази цел влиятелни държавни служители на САЩ се изявяват в ролята на търговски агенти на „Уестингхаус“. Американски дипломати настояват пред източноевропейците да избират само тази компания за доставчик на ядрено гориво. А на въпроса защо да го правят, те са измислили отговор: за да „намаляват енергийната си зависимост от Русия“, пише  „Форбс“.

Медията дава пример с бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която по време на посещението си в Прага, оказва невероятен натиск върху чешките власти да изберат „Уестингхаус“. За да рекламира тази компания пред тях тя заявява, че така Чехия ще получи  „енергийна сигурност“.

„Форбс“  цитира  Иржи Пароубек – бивш премиер на Чехия, който споделя: американски държавни служители рекламират най-активно „Уестингхаус“! Но според него горивните касети, които доставя тази компания в Чехия, са с много по-ниско качество и с изключително висока цена в сравнение с руските. Заради това те са причинили чести прекъсвания на реакторите в тамошната атомна електроцентрала Темелин. След изтичане на гориво и огъване на пръти, доставени от  „Уестингхаус“, чехите ги изваждат от активната зона и я презареждат само с гориво на руската  ТВЕЛ. Оказва се, че руските горивни касети са далеч по-безопасни, докато доставените от американците са излагали атомните електроцентрани на  сериозен риск, подчертава  „Форбс“.

Медията пише и за  далаверите около изграждането на двата реактора в Белене, по времето на управлението на Бойко Борисов. Те са стрували на българите 1.3 милиарда долара плащания и съдебни такси към  „Росатом“ за неспазване на договора от  2008 г.  Тогавашният външен министър на България Николай Младенов, заявява на Ричард Морнингстар – специален пратеник за евразийската енергетика, че неговото правителство току-що е прекратило проекта за АЕЦ „Белене“ с „Росатом“. Морнингстар незабавно се свързва с   Хума Абедин – ръководител на щаба на Клинтън и чрез него информира директора по политическо планиране Джейкъб Съливан, за готовността на българите да купуват от „Уестингхаус“ ядрено гориво вместо от руската  ТВЕЛ. А той му отговаря така: „Добре свършена работа!“

Ето какво пише още „Форбс“ за поведението на българските управляващи: „Борисов на практика призна, че решението за премахване на „Белене“ и възлагане на проекта „Козлодуй“ на „Уестингхаус“ е по-скоро политическо“. По време на среща с Американската търговска камара Борисов заявява: „Ние сме едно. Ние сме приятели… Спираме руските самолети, спираме и три руски (енергийни) проекта и ако не сме ви партньори, кой е тогава?“

Докато конкуренцията между  руската ТВЕЛ и „Уестингхаус“  продължава, САЩ  ще я подкрепят  политически и финансово, за да намаляват влиянието на Кремъл, изтъква  „Форбс“. „Уестингхаус“ може да произвежда горивни касети за нови и стари модели реактори на руската компания, но с различна степен на успех и с далеч по-висока цена. Според американците това е така, защото страната трябва да плаща и премията за „диверсификация“.

„Форбс“ цитира експерти, които твърдят: „Уестингхаус“ е раздал  милиони долари, за да си осигури подкрепата на ключови фигури във властта и те да вземат решение за използване на нейното ядрено гориво. Една от причините за преврата в Киев през 2014 г.  например, е да се изгони Русия от ядрения пазар на Украйна. За тази цел е била организирана мощна манипулативна кампания от пиар-компанията  Burson-Marsteller, която работи и за „Уестингхаус“ по света и у  нас. В нея особено важна роля е предоставена на една европейска екологична група – Bellona. Дерек Тейлър, бивш държавен служител на Евросъюза, работи в брюкселския клон на Bellona и същевременно е старши съветник по енергетиката в Burson-Marsteller. От името на Bellona медиите са заляти с лъжи за това, как Русия се готви да наложи ембарго върху доставките на ядрено гориво от  ТВЕЛ за Украйна. Агресивно се изгражда образа на Русия като истински злодей и в бизнеса с ядрена енергия. След  формирането на негативно обществено мнение за  нея, се активира Еврокомисията. Тя призовава за „диверсификация“ на украинския пазар на ядрено гориво. И същевременно отпуска на „Уестингхаус“ милиони долари за „енергийна сигурност“.

Естествено, всичко това няма нищо общо с истината – Русия неизменно е коректен доставчик на качествено ядрено гориво и за Украйна. Тя не е пропускала нито една негова планирана доставка. Но истината не интересува евролидерите – за тях е важно да се пробута  „Уестингхаус“ на този пазар. Подобно на Хилари Клинтън и „Киро простото“, и Еврокомисията действа като неин търговски агент.

Естествено, нито дума не се казва за рисковете, които носи използването на ядреното гориво на „Уестингхаус“. „Форбс“ припомня, че през 2015 г. по време на планирано спиране на реакторен блок в украинска атомна електроцентрала, е установено, че две от горивните касети, произведени от „Уестингхаус“ изпускат. Въпреки твърденията на компанията, че те са с „подобрена“ модификация, за да „пасват“ на руския реактор.

Антируската политика има предимство пред технологичните проблеми, подчертава  „Форбс“. Завладяването на украинският пазар на горивни касети за АЕЦ е важно средство за наказание на руснаците. Но, както отбелязва медията, всеки политически натиск носи повече вреда, отколкото полза. А приказките за енергийна сигурност са чиста измислица – средство за контролиране на този  пазар. Проблемът е, че техническите затруднения, които носят горивните касети на „Уестингхаус“ за руските реактори, е твърде опасен начин за гарантиране точно на енергийна сигурност. Истината е, че руснаците са надеждни и солидни в сравнение с американците. А и от финансова гледна точка те са за предпочитане. Но за американците единствено важното е да елиминират руснаците, заключава  „Форбс“.

Само след няколко седмици ни очакват поредни парламентарни избори.  Ще  спечелим, ако навреме се събудим от омайващите ни приказки и картинки, с които ще ни залеят манипулаторите в предизборната кампания. И  си спомним и за историята около ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Защото освен от олигарси и англосакси, от нас самите  в голяма степен също зависи, кои ще бъдат избрани. И дали на власт ще дойдат  наистина отговорни хора, милеещи за българските национални интереси.

Или в техните коридори отново ще се окажат все същите безгранично алчни и нагли  търговски агенти.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар