Зима

Зима
Пролет

24 август 2022 г.

Мария Захарова: Властите на Латвия рискуват да предизвикат разцепление в страната

"Не просто временно нарушение на обществения мир, а противопоставяне на хората - хора, които познават историята, помнят, тачат, уважават и милеят за историята на своя род." 

 

"Властите на Латвия, след като решиха да разрушат мемориала на Освободителите на Рига, рискуват да предизвикат разцепление в страната."

Това предупреждение отправи официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава РИА Новости.

„Те рискуват да доведат до пълно разцепление в страната си. Абсолютно, не просто временно нарушение на обществения мир, а противопоставяне на хората и невъзможност за хармонично съществуване на граждани в собствената им страна, хора, които познават историята, които помнят, които тачат, уважават и милеят за историята на своя род. Въпреки това властите пак ще правят това, което правят, това е тяхната мисия“, подчерта дипломатът.

Захарова обясни основната задача и цел на разрушаването на паметници. Според нея латвийските власти са ангажирани с демонтажа на историческата памет. 

„Защото те вече са пренаписали учебниците, защото документите вече са пренаписани, защото те контролират общественото мнение на младите поколения. Напуснаха този свят ветераните-участници във военни действия и работници от вътрешния фронт, жертви на концентрационни лагери. Поколението си отиде. Остана само едно – визуални паметници, които напомняха, разказваха и носеха информация по тази историческа линия“, каза тя, цитирана от Fakti.bg.

Разрушаването на паметника на войниците-освободители на Рига започна на 23 август. След демонтажа паметникът ще бъде напълно разрушен. По периметъра дежури полиция, а около комплекса има поне десет микробуса с жандармерия. Жителите на Рига ще протестират срещу разрушаването на паметника.

Жителите на Рига обявиха протест в 21:00 местно време, участниците са помолени да носят цветя и свещи със себе си.

По-рано партията "Руски съюз на Латвия" (РЛЛ) подаде заявление до градския съвет на Рига за провеждане на протестна акция срещу разрушаването на паметника на войниците-освободители, съобщи порталът Delfi.

Митингът, на който трябваше да присъстват около 100 души, беше планиран за 22 август, но кметството не даде съгласие заради мерките за сигурност и началото на демонтажа. Въпреки това около 50 души все пак дойдоха на митинга. В рамките на час протестиращите бяха разпръснати, седем бяха задържани.

На 12 май Сеймът на Латвия прие закон за прекратяване на член 13 от споразумението с Русия за опазване на мемориалните структури. На следващия ден Общинският съвет на Рига гласува за разрушаване на паметника на войниците от Съветската армия - освободителите на съветска Латвия и Рига. Паметникът в Рига е открит през ноември 1985 г. в чест на победата във Великата отечествена война. От 1996 г. многократно се повдига въпросът за разрушаването му.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар