Зима

Зима
Пролет

28 август 2022 г.

Прилагането на "умнокрасивата", либерална идеология е на път да се превърне в социален геноцид

Бруталната враждебност на нашите либерали към интересите на мнозинството граждани, абсолютно изключва възможността нейните представители да бъдат демократи 

 

Прилагането на "умнокрасивата", либерална идеология към очевидно некореспондиращото на нея общество е на път да се превърне в социален геноцид. 

Логиката им обаче е строга и по своему безупречна: те обслужват личната си нужди, приемайки България като някакво „трофейно пространство“, което заедно с "населението" е длъжно да им се подчинява. За тях слънцето изгрява от Запад.

Повод за тези невесели мисли е запис, който чух, от изслушването на Генералния директор на БНТ в СЕМ. Порази ме най-вече органичната неспособност да се възприема мнение, което по някакъв начин е различно от тяхното. Подчертавам: не „неприемане“, не „агресивност“, не „нетърпимост“ – а именно невъзможността за самото възприятие като такова. 

Бруталната враждебност на нашите либерали, в нейния специфичен български израз към интересите на мнозинството граждани, абсолютно изключва възможността нейните представители да бъдат демократи, т.е. хора, които се съобразяват с мнението и интересите на собствения си народ. Тоталитарен тип съзнание. Именно тоталитарният мироглед, а не агресивното тесногръдие, преминаващо в сектантство, е основната причина за неспособността на либералите да се обединят трайно с когото и да е, а най-малко с българския народ. Истинските демократи могат да се обединят помежду си, но тоталитарните лидери, дори и с всичките си усилия, не са способни на това по принцип. Затова и всяко "умнокрасиво" образувание в България рано или късно се разпада зрелищно. 

Неспособността да се възприема несъгласието и съответно да се уважава чуждата гледна точка, съчетана с чувството за лична обида, естествено поражда и висока агресивност. И ако това е характерно по-скоро във виртуалното пространство, където цари заблудата за анонимност, респективно безнаказаност, аргументът с 4 000 лв. се е превърнал в основен и единствен, даже и когато става дума за най-добронамерена и безпристрастна критика или просто неодобрителна гледна точка, което резултира в заплахи, призиви за изолация от обществения и професионалния живот и стига до най-клиширания и безинтересен израз, придобил широка популярност поради своята гениалност и изтънченост: "слуги на Путин"! 

В противен случай, без този "солиден аргумент", в главите на либералите може да възникнат много въпроси, на които нямат отговор. А ние знаем, че те имат отговори на всички въпроси. И точно тук идва най-големият абсурд. Противно на всички техни претенции да са най-активната, образована и реализирана част от обществото (някои наистина са), най-много отзиви и последователи предизвикват не сложни мисли, идеи, факти или аргументи, а най-примитивната пропаганда, състояща се от два-три лозунга, които се сменят до втръсване. 

Другата масова проява на абсолютен примитивизъм е органичната невъзможност за възприемане на света в много измерения. Вероятно на това се дължи и агресивният им отказ да приемат, че светът вече не е еднополярен. Уви, тук не става въпрос за стандартния демагогски метод за представяне на нещата само като „черно-бели“, става дума за искрена, честна, дълбоко органична неспособност да се възприеме повече от едната страна на всяко явление или поведение. 

Така всичко за тях е много просто: стремят да си осигурят качествена консумация на стоки и услуги, като остават безразлични за цената на тази консумация за всички останали.


 

 

Владислав Наков

Няма коментари:

Публикуване на коментар