Зима

Зима
Пролет

18 септември 2022 г.

Виктор Орбан: Украйна може да загуби половината от територията си в конфликта с Русия

До 2030 г. ситуацията в ЕС ще се промени толкова много, че Унгария ще трябва да преосмисли дали да продължи членството си 

 

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че Украйна може да загуби до половината от територията си заради въоръжения конфликт с Русия. 

Вестник Népszava съобщи, че премиерът е изразил това мнение на среща с активисти на партията "ФИДЕС-Унгарски граждански съюз", събрали се в края на тази седмица в курортното градче Кьотце край езерото Балатон.

"Една от основните теми на речта му, разбира се, беше войната в Украйна", пише Népszava, като се позовава на участници в срещата. Според министър-председателя войната може да продължи до 2030 г., а Украйна да загуби между една трета и половината от територията си. Виктор Орбан каза, че войната е щяла да остане локална, но Западът се е намесил и я превърнал в глобална, а сега Европа се прострелва в крака, като налага санкции срещу Русия.

Според вестника Орбан също така е предупредил, че енергийната криза, предизвикана от санкциите, може да спре до 40% от европейската промишленост тази зима. Лидерите на Европейския съюз трябва да се срещнат отново през есента, за да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца, но унгарският министър-председател смята, че подобна стъпка трябва да бъде предотвратена. Орбан е наясно, че е единственият, който заема такава позиция в ЕС, но се надява, че предстоящите избори в Италия ще доведат до правителство, което ще го подкрепи.

Унгарският министър-председател също така не изключи, че до 2030 г., повлияна от финансови сътресения, нарастваща имиграция и други фактори, ситуацията в ЕС ще се промени толкова много, че страната му ще трябва да преосмисли дали да продължи членството си в съюза. 

"И ако не успеем да намерим положителен отговор, тогава ще трябва да направим изводи", цитира мнението си Népszava.


Няма коментари:

Публикуване на коментар