Зима

Зима
Пролет

12 септември 2022 г.

Защо Америка иска конфликта в Украйна да няма край?

Стотиците хиляди жертви от прокси войната в Украйна, колосалните разрушения в тази държава, са необходими на Америка, за да съхрани лидерството си на планетата... 

 

По време на извънредното си посещение на 8 септември в Киев, американският държавен секретар  Антъни Блинкен заяви,че  САЩ  ще предоставят нова военна помощ в размер от 2.8 милиарда долара. 

От тях 1.8 милиарда са за Украйна, а  един милиард ще бъде разпределен между 18 други държави. Целта е те да укрепят военният си потенциал и да продължат активно да участват в американската  опосредствена (прокси) война на украинска територия срещу Русия. 

Естествено, на публиката  всичко това се поднася като дълбока загриженост на САЩ от растящата „руска заплаха“ към неговите европейски съюзници. Любопитното е, че сред   „ощастливените“ с американски долари държави, като Чехия, Естония, Гърция, Полша, Румъния и др., е и нашата прекрасна Татковина. С тях тя ще може да си купи относително нови американски военни „играчки“.  Малък проблем е, че тези „дарове“ ще трябва да се връщат на Америка и то с лихва. Впрочем това не засяга марионетките, поставени от САЩ на власт у нас и в останалите европейски държави – заемите ще плащат не те, а ние, простосмъртните данъкоплатци.

Малко преди това изявление на Блинкен стана известно, че САЩ са направили пореден транш на оръжия и боеприпаси за Украйна в размер на 675 милиона долара. Това е 19-та пратка от началото на тази година.

Общият обем на военните доставки на САЩ в Украйна след идването на власт на Джо Байдън е надхвърлил десет милиарда долара. Сега Украйна получава управляеми снаряди Excalibur с  GPS-насочване,  високо точни боеприпаси за ракетните системи за залпов огън HIMARS, гаубици и десетки хиляди снаряди към тях, дронове ScanEagle, високоскоростни ракети HARM (High-Speed Anti-Radiation Missile), хиляди ракети с оптично насочване за противотанкови системи TOW, комплекси Javelin, взривни вещества  и др.

Истината е, че конфликтът в Украйна въобще нямаше да го има, ако не бяха действията на САЩ от началото на 90-те години на миналия век, когато тази държава стана независима. Тяхна кулминация стана държавният преврат в Киев, организиран и ръководен от САЩ през 2014 г. Благодарение на него на власт дойдоха американски марионетки с нескривана неонацистка ориентация. Незабавно започна и подготовката на украинските въоръжени сили за бъдещата им роля на „пушечно месо“ в подготвяната от Америка прокси война срещу Русия на украинска територия. Освен доставка на оръжия, боеприпаси и военни инструктори, бе задействана и огромна манипулативна машина. Тя трябваше да създаде у обикновените украинци представата за Русия като техен враг.

След като на 24 февруари Русия започна своята операция за отстраняване на растящата реална опасност за нейната сигурност, идваща от антируската Украйна и за спасение на жителите на Донбас от водения срещу тях геноцид, американците дадоха старт  на своята прокси война. И вече седми месец  всеки ден на украинска територия загиват хиляди хора, сред които много деца, жени, възрастни…

Но защо Америка прави всичко възможно само и само да продължи агонията на управляващият Украйна неин марионетъчен режим? Та тази страна се намира на хиляди километри от американската територия и с нищо не заплашва нейната национална сигурност?

Отговор на тези въпроси ни дават постоянно всевъзможни представители на американският истаблишмънт – така наричат властимащите в САЩ. Може и да си спомняте, че в края на март т.г.  Джо Байдън каза за Владимир Путин: „За бога, този човек не може да остане на власт!“ А сенаторът  Линдзи Греъм бе още по-радикален: единственият начин това да приключи, е да бъде ликвидиран руският президент!

Генерал Бен Ходжис е бивш  командващ на войските на САЩ в Европа, а сега ръководи отдела за стратегически изследвания в Центъра за анализ на европейската политика. Ето какво написа той в Twitter: „военните цели на САЩ в този конфликт трябва да включват „деимпериализация“ на Русия. Струва ми се, че виждаме началото на края на Руската федерация, както изглежда днес. Трябва да сме подготвени за това…“

Впрочем окрилени от подобни изказвания нови перспективи вече виждат и украински величия. Така секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексей Данилов заяви: Киев, заедно със своите западни съюзници, има за цел да постигне „пълна капитулация и демилитаризация на Русия“.

Но освен тази стратегическа цел – тотално разрушаване на Русия, САЩ преследват и други конкретни задачи със своята прокси война. Тях ги посочва известният американски анализатор Дан Ковалик в свое интервю за Press TV. Според него „САЩ провокират този конфликт от осем години, за да въвлекат руснаците във война, която да подкопае и потенциално да унищожи Русия“. Но освен това чрез нея САЩ искат да съсипят и икономиките на своите „съюзници“ като Германия. Причината е, че „САЩ нямат приятели – те имат само интереси“, изтъква Ковалик. А главният сред тях е да останат свръхдържава, суперсила на планетата. И за това всеки, който би си позволил да оспори тази им позиция, трябва да бъде унищожен.  „Да бъдеш враг на САЩ е опасно, но да си приятел е фатално“, изтъква Ковалик.

Америка няма да си мръдне и пръста, ако не вижда многото пари от конкретни свои действия. И това проличава и в нейната прокси война на украинска територия срещу Русия. Благодарение на възникналата енергийна криза американски компании сега получават гигантски печалби от  износа за Европа на  втечнен природен газ (LNG). Само един факт: ако за цялата 2021 г. САЩ доставиха на Евросъюза 34 милиарда кубически метра газ, то само за първите шест месеца на тази година те продадоха на нашия континент над 39 милиарда кубометра. И от всеки газовоз, изпращан в Европа, те прибират над 100 милиона долара печалба!

Прокси войната срещу Русия е нужна на САЩ и за да съхрани своята собственост в Украйна. След държавният преврат в Киев през 2014 г., започна бърза разпродажба на цели сектори на украинската икономика. Включително и на  плодородна земеделска земя, на която е богата Украйна.  Днес само  американските корпорации  Cargill, DuPont и Monsanto  притежават общо над 17 милиона хектара обработваема земя в Украйна. Или повече, отколкото е цялата използваема земеделска земя в Италия (16.7 милиона хектара). Благодарение на това те продължават да ограбват националното богатство на страната – точно селскостопанските продукти формират най-голям дял в украинският износ.

По заповед на Международния валутен фонд, контролиран от САЩ, Украйна премахна и забраната за използване на генетично модифицирани организми  (ГМО) в селското стопанство. Така Monsanto и подобни на нея американски компании започнаха да садят семена ГМО и да използват токсичния хербицид „Раундап“. Украйна стана вратата, чрез която ГМО на транснационални корпорации, започнаха да завладяват нашия континент.

За да продължи всичко това е важно да не се допусне Украйна да стане суверенна, независима държава, а да си остане колония на Америка. Ето още една причина прокси-войната на нейна територия да продължи без край.

Войната в Украйна е много нужна и на военно-промишленият комплекс, който реално назначава конгресмени и чрез тях определя американската политика. Собствениците на милитаристични предприятия в Америка страдаха много от факта, че приключи войната в Афганистан, която им донесе трилиони долари само за две десетилетия. Те се нуждаеха спешно от нова война и тя се появи – в Украйна. Но, ако доскоро военната помощ за тази държава бе за сметка на съществуващи запаси от американско оръжие и военна техника, то занапред те ще се купуват от техните производители. Или другояче казано доларите директно ще заминават за техните банкови сметки.

Бившата американска конгресменка и кандидат-президент Тулси Габард, заяви в ефира на Fox News, че на американските власти им дреме за за народа на Украйна, за „защитата на демокрацията“. Тяхната цел е на всяка цена да сменят режима в Русия и да раздуят до максимум конфликта, за да задоволят мерака на военно-промишления комплекс. Според нея има немалко американски конгресмени, които заради лична изгода подклаждат тази война и така отслабват националната сигурност на страната. Тя припомни, че никакви жертви, разрушения, страдания не могат да попречат на Пентагона да изпълни целите си. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлен Олбрайт бе казала, че половин милион умрели деца на Ирак е цена, заради която си струват санкциите на Клинтън, припомня Тулси Габард.

И сегашните  стотици хиляди жертви от прокси войната в Украйна, колосалните разрушения в тази държава, са необходими на Америка, за да съхрани лидерството си на планетата. А нейните могъщи корпорации да продължават да печелят страшно много пари.

Впрочем нищо ново за Америка – това тя го прави непрекъснато вече повече от век... 

 

Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар