Зима

Зима
Пролет

29 септември 2022 г.

Атанас Радев: Кампанията е вяла, а посланията - неадекватни на ситуацията

"Политическият цирк стана толкова голям, а публиката толкова малка."  

 

 

"Кампанията е вяла, а посланията, които отправят партиите, са неадекватни на ситуацията."

Това мнение изрази пред БНР политологът Атанас Радев.

Според него има един генерален въпрос, който е изкристализирал, това е за доверието на хората в институциите и в политическата система.

"Изборът на наши представители не бива да е повод за конфликт между нас."

Политологът подчерта, че в хода на предизборната кампания е станало ясно, че дебатът не е за концепции, визии, стратегически приоритет.

"Бих казал, че няма дебат. Бих определил всичко това на циркова постановка. Политическият цирк стана толкова голям, а публиката толкова малка."  

Атанас Радев припомни, че в края на 47-ото Народно събрание политическите партии са говорили в един глас, че трябва да бъдат конструктивни и политическите лидери да останат назад.

"Дали наблюдаваме това! В края на кампанията наблюдаваме изостряне между партиите и дебатът в една от телевизиите снощи показа точно това отношение на партиите една към друга и на техните представители. Ако можем въобще да наречем това дебат. Всеки говореше каквото си иска и каквото имат в програмите си. Не са дебатирани неща по същество. Бившите коалиционни партньори се карат. Опозицията беше приглушена или въобще не беше активна, което е показателно."

По думите на политолога евентуален провал на 48-ия парламент ще даде основание на някои политически субекти упорито да изповядват тезата си за конституционни реформи.

"Което не е добър вариант и е заплаха за самите политически партии."

Неговата препоръка към партиите в бъдещото Народно събрание е да търсят консенсус и общи политики.

"Въпросът е какви са визиите на партиите и техните концепции за управление."


Няма коментари:

Публикуване на коментар