Зима

Зима
Пролет

14 септември 2022 г.

Алабализми по МВР-йски

Управляващите все така продължават да ни уверяват, че всичко е наред, под контрол и усилено се работи. До следващата трагедия...



Всяко чудо за три дни, е казал народът. И с право, за съжаление. 

Преди няколко седмици нелепо загинаха при изпълнение на служебния си дълг двама полицаи, след като при опит да спрат автобус с мигранти, той връхлетя върху служебния им автомобил. Тогава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза: „Предприехме мерки, за да се спре засиленият мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника“.

Обаче... В началото на август Демерджиев посети българо-турската граница. Тогава заяви, че мигрантският натиск през юли е нараснал с 24 на сто в сравнение с юни, но около 860 полицаи от вътрешността на страната са командировани да помагат на „Граничната полиция“, но нужда от допълнителни части от военни няма, оградата на границата е в добро състояние, а техническите съоръжения са изправни.

И в края на август, въпреки уверенията, идващи от служебния министър на вътрешните работи, се случи трагедията с двамата полицаи. Тя и не бе обичайна, ако така мога да се изразя, а като по филм. Мигранти, превозвани в автобус, бягащ километри от полицейски патрули. И накрая развръзката се случи в населено място - в Бургас, след врязването на превозното средство в полицейския автомобил и в спирка. На косъм от още по-голяма трагедия.

Разбира се, веднага Демерджиев поиска оставката на заместник-директора на „Гранична полиция“ Деян Моллов, заради несправяне с мигрантския натиск. Моллов беше директор на „Гранична полиция“ до началото на август, когато беше понижен до заместник, а след убитите полицаи, подаде окончателно оставка.

Интересното е, че Моллов беше уволнен - с пълно основание, но пък новият шеф на „Гранична полиция“ - Росица Димитрова, която още в началото на август, по нареждане именно на Демерджиев го смени като директор, си запази позицията. Тя също оптимистично, и то след трагедията с двамата полицаи, ни увери, че по-малко от 5% от нелегалните мигранти успяват да преминат границата с Турция, защото „каналджиите знаят, че границата е наситена със служители на МВР и дейността им намалява“.

Според експерти, Димитрова е симпатична жена и добър юрист, но нищо не разбира от гранична полиция. В това беше категоричен бившият секретар на МВР Николай Радулов. По думите му назначението u е станало в най-неподходящия момент, защото тя въобще не е наясно какво трябва да се прави по границата.

И както нямаше и нужда от повече хора, служебният вицепремиер каза, че за охрана на границата са изпратени още 100 военни и 12 дрона, ще бъде направена и проверка и на бежанските центрове за издирване на лица, които се занимават с организиране на трафик на хора. Любимото ни - след дъжд качулка. В случая - след два трупа на полицаи.

Изведнъж се оказа, че положението хич не е толкова розово. Нещо, което всички знаеха много отдавна. Всички, от които обаче нищо не зависи, де. От другите - управниците, които реално могат и трябва да предприемат нещо, всички зависи, но те все са назад с информацията и проблемите.

Имало съмнения за участие на „техни полицаи“, затова „ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства“, каза пък в началото на септември вътрешният министър, но оптимистично допълни, че мигрантският натиск намалявал, а обявената срещу каналджиите война, вече давала резултати. МВР отчете успехи и спад на опитите за нелегално преминаване на границата. „Вече дори изтичват обратни информации, че това ги е респектирало и силно е затруднило дейността им.“ Сигурни сме, че е точно така - каналджиите са си глътнали направо езика от мощта и адекватните мерки на държавата ни.

Тук е редно да припомним, че през 2018 г., по нареждане на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, Специалните армейски сили бяха разположени по българо-турската граница, за да възпират мигрантския поток. Според различни източници, по времето на служебния министър на отбраната Георги Панайотов те са били изтеглени от границата по искане на президента Румен Радев.

Но проблемите всъщност стават все по-сериозни. В „Гранична полиция“ отдавна съществува корупционна среда, но в последната година положението е критично, а МВР демонстрира мускули за кратко, и то само след някаква трагедия. Чак след последната такава, се заговори открито и за най-сериозната причина за незаконно преминаване - корупцията. Към момента обаче не е ясно колко служители са замесени и какво точно са правели те. Е, да, Демерджиев ни информира, че поне 10 полицаи са участвали в схеми за трафик на мигранти, обаче преки доказателства, че са вземали пари, още няма. Най-нелепото е констатацията му, че били установили, че мигрантите влизат в страната с помощта на гранични полицаи. Та това и малките деца го знаят. И не от вчера, а от години.

Да не забравяме, че от миналата година оградата по границата вече е отговорност на МВР. Но продължава да е все така срязана, обрасла с дървета и лесно проходима. А управляващите все така продължават да ни уверяват, че всичко е наред, под контрол и усилено се работи. До следващата трагедия, защото тази вече е позабравена...


 

Виктория Георгиева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар